Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, le-a comunicat marţi preşedintelui francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german Angela Merkel că doreşte “revitalizarea relaţiilor bilaterale şi transatlantice, în special în cadrul NATO şi UE”.

În prima lor convorbire telefonică, Biden şi Macron, respectiv Biden și Merkel au discutat despre cooperarea viitoare în combaterea pandemiei noului coronavirus şi a “ameninţării schimbărilor climatice”, precum şi despre “securitate şi dezvoltare în Africa”, potrivit unui comunicat de presă al echipei de tranziţie a preşedintelui ales publicat pe Twitter și în care mai sunt detaliate convorbirile telefonice dintre Biden și premierul britanic Boris Johnson, dar și dintre președintele ales al SUA și premierul irlandez Micheal Martin.

Emmanuel Macron, care a fost ales preşedinte al Franţei în 2017, nu s-a întâlnit până acum cu Joe Biden, care a ocupat funcţia de vicepreşedinte în administraţia Obama între 2009 şi 2017. În schimb, Biden a colaborat cu cancelarul german Angela Merkel în perioada în care a fost vicepreședinte al SUA.

Angela Merkel, care va colabora cu al patrulea preşedinte american de la venirea sa la putere în 2005, a avut relaţii tensionate cu republicanul Donald Trump, care a făcut din Germania un ţap ispăşitor în chestiuni economice şi legate de apărare, vorbind despre Berlin ca un actor delincvent din perspectiva cheltuielilor militare în cadrul NATO și prizonier al Rusiei din punct de vedere energetic din cauza conductei Nord Stream 2.

De asemenea, Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că el şi preşedintele ales al SUA, Joe Biden, au convenit într-o discuţie telefonică avută marţi seară că Regatul Unit şi Statele Unite trebuie să fie din nou unite în apărarea valorilor lor comune în lume, transmite Reuters, citat de Agerpres. Johnson  l-a invitat pe Biden la conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice, COP26, care se va desfăşura la Glasgow anul viitor. Tot în 2021, Regatul Unit va găzdui şi summitul G7, Johnson şi Biden urmând să se întâlnească personal şi cu această ocazie.

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a avut marți primele sale convorbiri telefonice cu lideri din țările aliate europene ale Statelor Unite, acesta discutând la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel, cu prim-ministrui britanic Boris Johnson și cu prim-ministrul irlandez Micheal Martin cei patru lideri europeni felicitându-l pe Biden pentru câștigarea alegerilor prezidențiale americane, într-un semnal de reînnoire a relațiilor transatlantice. Anterior, Biden a vorbit la telefon și cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

Tot marți, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus ca UE și SUA să pună bazele “unei noi alianțe globale” în care alianța transatlantică să reprezinte coloana vertebrală.