A view of the exterior of the JP Morgan Chase & Co. Corporate headquarters in the Manhattan borough of New York City, May 20, 2015. REUTERS/Mike Segar

Gigantul american din domeniul bancar JPMorgan Chase continuă să transfere active din Londra la Frankfurt post-Brexit, fiind așteptat să mute active în valoare de peste 200 miliarde de dolari până la finele anului. În 2020, JPMorgan a transferat active de aproximativ 180 miliarde de euro (216 miliarde dolari) de la Londra la Frankfurt, operațiune în urma căreia subsidiara băncii din Germania a intrat în topul celor mai mari 10 creditori din această țară, cu active de 244 miliarde de euro în decembrie anul trecut. O mutare similară este pregătită acum pentru anul în curs, relevă un raport al băncii analizat de Bloomberg.

“Plănuim să finalizăm programul de Brexit până la sfârșitul anului 2021. Împreună cu extinderea activităților existente, ne așteptăm ca dimensiunea bilanțului să crească în acest an într-un ritm similar celui din anul precedent”, potrivit raportului. JPMorgan conduce plutonul băncilor americane care își reduc prezența la Londra în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Directorul general, Jamie Dimon, a avertizat, recent, că ar putea să relocheze toți bancherii care deservesc clienții UE în afara Marii Britanii.

Impactul Brexitului asupra celui mai important hub financiar european s-a resimțit puternic la începutul anului, când bursa londoneză a fost depășită de bursa din Amsterdam în topul tranzacțiilor cu acțiuni europene, în timp ce speranțele privind accesul nestingherit al Londrei pe piețele de capital din UE – printr-un proces cunoscut sub numele de echivalență – au dispărut de mult. Potrivit unui raport al firmei de consultanță EY, peste 440 de companii din domeniul financiar, dintre care 81 de bănci și 65 de asigurători, au transferat până acum active de aproximativ 900 miliarde de lire sterline (1,2 trilioane dolari) din Marea Britanie în state UE, alături de circa 7.500 de angajați. Pe lista băncilor care au ales să își extindă operațiunile la Frankfurt în urma Brexitului se numără, printre altele, Goldman Sachs, Citigroup, UBS și Standard Chartered.