Kazahstanul, unul dintre principalii aliați ai Rusiei, nu va recunoaște referendumurile de anexare a regiunilor din estul Ucrainei. Autoritățile de la Astana invocă “principiul integrității teritoriale a statelor”.

Ministerul de Externe al Kazahstanului anunță că guvernul nu va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei, chiar dacă țara sa este unul dintre partenerii apropiați ai Rusiei. ”În ceea ce privește organizarea de referendumuri, Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor și al coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

Președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut în repetate rânduri soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite. ”Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic. În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional și global este cel mai important obiectiv”, a mai adăugat Smadiyarov. De altfel, presa internațională a relatat în ultimele săptămâni că autoritățile de la Astana au încercat să se delimiteze de Rusia odată cu războiul din Ucraina.

Reamintim că Rusia a organizat referendumuri pentru anexare în patru regiuni ocupate din Ucraina, însă planul lui Vladimir Putin de a anexa o mare parte din țara vecină a fost aspru criticat de țările occidentale.