Se înmulțesc cazurile de plângeri la poliție sau alte autorităţi ale statului din cauza deranjării liniștei publice de către biserici, fie prin trasul clopotelor fie prin transmiterea slujbei la boxe.


La începutul lunii martie a anului trecut, înainte să fie decretată starea de urgenţă, un tânăr de 30 de ani ce locuieşte în apropiere de Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril“ din Canta, Iaşi, a sesizat Poliţia Locală de zgomotul provenit de la unitatea de cult.

Poliția i-a răspuns în scris și i-a dat dreptate, explicându-i că preotul va fi sancționat dacă va mai încălca normele de conviețuire socială.

În 2012, Biserica Sf. Nicolae din Iași a fost reclamată la Poliție pentru același motiv.

Mult mai celebru este cazul din August 2020, când preotul paroh din comuna Tomești, Iaşi, a fost ulterior acuzat că a instigat la ură şi discriminare împotriva celor care i-au făcut plângere la poliție pentru tulburarea liniștii publice prin transmiterea slujbei la stația de amplificare.

Bisericile Sf. Nectarie din cartierul ieșean Alexandru cel Bun și Biserica Înălțarea Domnului din Iași au fost și ele reclamate către municipalitate în 2015 din cauza slujbei transmise la boxe.

În 2015, Biserica Sf. Voievozi din Ploiești a fost dată în judecată de vecinii deranjați de zgomotul produs de clopot. Tot în 2015, un clujean, deranjat de zgomotul produs de difuzoarele bisericii din Mănăștur, a reclamat această biserică la Poliția Locală.

În 2009, o biserică din Vaslui a fost reclamată pentru că nu sunt respectate nici sărbătorile și nici orele la care ar trebui trase clopotele, ceea ce “creează mare deranj locatarilor de la blocurile din zona Școlii nr. 8 din Vaslui, acolo unde se află și biserica recent construită”.

În 2011, supăraţi pe decibelii împrăştiaţi de instalaţia de sonorizare folosită în timpul slujbei la Biserica Manu Cavafu, mai mulţi locuitori ai sectorului 4 au chemat Poliţia Locală, care a dispus sancțiuni.

În mai 2020, un lăcăş de cult din Tăuţii Măgherăuş – Maramureș a fost profanat de localnicii care spun că s-au săturat să asculte cântările bisericeşti la boxele amplasate afară de către preoţi. Aceştia au scris cu vopsea de culoare albă pe pereţii bisericii mesaje sugestive.

Nu doar bisericile ortodoxe au parte de astfel de plângeri și reclamații. O biserică Penticostală din Cluj a fost amendată cu 800 de lei în 2013 de primărie pentru că boxele prin care se ascultau slujbele au depăşit nivelul admis de zgomot.

Ce părere aveți? Sunt bisericile persecutate sau ar trebui să se supună acelorași legi și reguli de conviețuire ca oricare altă entitate? Considerați justificate sau exagerate sesizările și reclamațiile împotriva bisericilor?