Liderii G7 vor cere Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o nouă anchetă, transparentă, privind originea coronavirusului, potrivit unui proiect de comunicat divulgat înaintea întâlnirii, informează The Guardian, citată de News.ro.

Apelul a fost iniţiat de administraţia Joe Biden şi urmează deciziei preşedintelui SUA de a extinde ancheta americană privind originile pandemiei, cu unul dintre serviciile de informaţii înclinând spre teoria că SARS-CoV-2 a provenit din laborator.

La nivel global, oamenii de ştiinţă consideră că explicaţia cea mai plauzibilă este că acesta a trecut la oameni de la un animal-gazdă, ca fenomen natural. O anchetă făcută de o echipă a OMS în China, la începutul acestui an, a arătat că este „foarte improbabil” ca pandemia să fi început într-un laborator.

Potrivit Bloomberg News, care a relatat că a consultat proiectul de comunicat, G7 şi-a luat şi angajamentul de a livra 1 miliard de doze de vaccinuri anti-Covid în următorul an, pentru a accelera protecţia la nivel global împotriva bolii Covid-19.

Înainte de a ajunge la summit, Biden a spus că SUA va cumpăra 500 de milioane de doze de vaccin pentru a fi distribuite în ţările dezvoltate.

Comunicatul, care deseori este divulgat înainte de summitul G7, ar urma să fie finalizat duminică, după întâlnirea de trei zile de la Cornwall.

La summitul din Franţa din 2020, liderii au renunţat să publice o listă de angajamente după ce preşedintele american de la acel moment, Donald Trump, a refuzat să semneze scrisoarea.

Bloomberg a mai relatat că documentul de anul acesta va conţine un angajament privind combaterea muncii forţate în lanţurile de aprovizionare la nivel global, inclusiv sectoarele energiei şi confecţiilor, şi unde există munca forţată pentru minorităţi.

Angajamentul va obliga liderii Uniunii Europene, SUA, Canadei, Japoniei şi Marii Britanii să acţioneze împotriva Beijingului, ca urmare a relelor tratamente în cazul uigurilor musulmani din provincia Xinjiang.

El va cuprinde şi un angajament de a încheia restricţiile inutile în cazul exporturilor de vaccin, dar şi angajamente privind trecerea la vehicule cu zero emisii de carbon şi promisiunea de noi finanţări pentru protejarea mediului şi va sublinia nevoia de a asigura sustanabilitate pe termen lung a finanţelor publice odată ce redresarea va fi stabilită. Aparent, va fi făcut şi un apel ca Rusia să combată grupările din ţară care comit atacuri cibernetice.

G7 cuprinde Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite. Grupul înfiinţat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor naţiuni industrializate din lume completează rolul G20, considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală. G7 poate stabili agenda globală, deoarece deciziile luate de aceste mari puteri economice au un impact real. Atunci când liderii G7 convin asupra direcţiei de urmat pe o anumită problemă de politică, decizia se propagă în multe alte organizaţii şi instituţii internaţionale.