Însumat, pachetul cuprinde 1,8 trilioane de euro, din care 1074 pentru următorul buget de șapte ani și 750 pentru un program economic și de investiții pentru combaterea consecințelor crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Negocierile au durat mai mult de patru zile iar finalizarea lor a fost anunțată de un simplu “Deal!” a scris pe Twitter în această dimineață la ora 5.30 (CET) de Charles Michel, președintele Consiliului European, în vreme ce Emmanuel Macron a postat pe aceeași rețea: “Zi istorică pentru Europa!”

Potrivit Reuters, principalele prevederi ale acordului sunt următoarele:

1. Comisia Europeană va împrumuta direct cele 750 de miliarde de euro, bani pe care îi va redistribui apoi țărilor membre. Împrumutul comun va fi plătit până în 2058;

2.  Țările membre vor impune o taxă pe bunurile ce conțint plastic nereciclabil, iar aceasta se va face venit direct la bugetul UE;

3. Din 2023, țările membre vor taxa suplimentar toate importurile din țările cu standarde de emisii de carbon mai mici decât cele europene

4. Fondurile nerambursabile vor fi alocate doar țărilor care au un plan de creștere a potențialului economic, de creare de locuri de muncă și de solidaritate socială. Aceste planuri trebuie să ducă și la o mai mare digitalizare, dar și la o ecologizare a economiile statelor membre.

5. Statele care contribuie net la bugetul UE (aduc mai mulți bani decât consumă) vor primi reduceri mari din cotele de contribuție, calculate în baza ponderii economiilor lor. Este vorba de Germania, Olanda, Austria și alte state din nordul UE.

România va primi aproape 80 de miliarde de euro.

În plus, a fost găsită o formulă pentru conectarea fondurilor UE la statul de drept, pe care toate cele 27 de țări le-au adoptat. Anterior, Polonia și Ungaria s-au opus cu strictețe unui astfel de mecanism de normă de drept, mai ales că se desfășoară proceduri împotriva ambelor țări pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE. Cu toate acestea, alte câteva țări ale UE au insistat să încetinească banii UE dacă sunt încălcate valorile comune.