Liderii UE au discutat în această seară despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19.

Decizia liderilor vine în contextul în care mai multe țări din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate să salveze sezonul turistic de vară.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat înaintea summit-ului că dacă Uniunea nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecţiei cu noul coronavirus, atunci Austria şi alte state membre care împărtăşesc aceeaşi opinie vor merge mai departe cu astfel de măsuri. Și premierul bulgar Boiko Borisov a pledat pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare. În același context, europarlamentarii cer un certificat comun de vaccinare, rezoluție care va fi votată în următoarea sesiune plenară.

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronavirus, probabil vor fi disponibile înaintea verii, a spus cancelarul german Angela Merkel după summit-ul virtual al liderilor din UE, transmite Reuters.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, joi seara, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.