Mihály Varga, ministrul ungar al finanţelor, a lansat joi atacuri la adresa Uniunii Europene într-un discurs la Băile Tuşnad, potrivit Rador, care citează agenția MTI. Liderii FIDESZ au o campanie îndelungată de atacuri la adresa UE după ce instituțiile europene au sancționat derapajele anti-democratice ale guvernului Viktor Orban.

Ultima temă de atac la adresa UE o reprezintă sancțiunile impuse de Bruxelles Rusiei după invazia în Ucraina.

Ungaria, al cărei guvern este apropiat de Kremlin, nu permite nici acum transportul de armament de la aliați către Ucraina. De asemenea, Budapesta s-a opus unor sancțiuni mai dure la adresa Rusiei.

Acum, Mihály Varga, ministrul ungar al finanţelor, susține că Uniunea Europeană ar fi slăbită de propriile sancţiuni.

”Sancţiunile care au fost impuse nu funcţionează, nu există cooperare internaţională pe acest subiect, iar UE este foarte îngrijorată de modificarea cursului de schimb între euro şi dolar. Din această privinţă, Europa se situează “profund în colţul celor învinşi”, a afirmat ministrul ungar al Finanţelor, adăugând că politica de sancţiuni este mai mult o problemă pentru Europa decât pentru ţara împotriva căreia a fost impusă”, potrivit MTI.

Tot la Tușnad, ministrul Agriculturii din Ungaria, Nagy István, a vorbit de criza alimentară care se prefigurează şi a criticat politica dusă de Bruxelles, „care este bună pe timp de pace, dar nu pe timp de război”, pledând pentru ca fiecare ţară să aibă propria politică agrară, potrivit Agerpres. El a făcut aceste declarații în condițiile în care agricultura Ungariei, ca și cea a României, depinde masiv de subvențiile din UE.

Un alt lider FIDESZ, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat miercuri, în prima dezbatere a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că Uniunea Europeană este „cel mai serios perdant” al războiului, subliniind faptul că este nevoie cât mai curând de un armistiţiu şi de tratate de pace, potrivit Agerpres.

„Uniunea Europeană este perdantul cel mai serios al războiului de acum. Nu ştim încă cine va ieşi victorios, şi cine în ce măsură va ieşi victorios şi care şi în ce măsură vor fi perdanţii acestui război la nivel global. Dar ştim şi vedem că deasupra capului Europei nori negri se adună, doar dacă mă gândesc la cursul valutar euro, dacă privim inflaţia, creşterea preţurilor la energie, la combustibil, dacă ne uităm la acel haos care domină în diplomaţia internaţională”, a declarat Németh Zsolt, potrivit traducerii asigurate de organizatori și citată de Agerpres.

Și deputatul UDMR Csoma Botond a punctat că trebuie menţinut un dialog raţional cu Rusia şi că aceasta „nu trebuie pusă la colţ întru totul”.

Reamintim că guvernul de la Budapesta, care controlează aproape toată presa maghiară, utilizează o propagandă profund anti-europeană și pro-rusă.

Cea de-a 31-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad s-a deschis oficial, miercuri, până duminică urmând să aibă loc peste 400 de programe, la care vor participa aproximativ 600 de invitaţi, majoritatea din Ungaria.

Mottoul ediţiei din acest an este Van, ami örök”, despre care organizatorii spun că se traduce „Există ceva ce e etern” sau „Unele lucruri sunt eterne”.

Evenimentul, care a fost anulat în 2020 şi 2021 din cauza pandemiei de COVID-19, este organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi cu mai multe instituţii şi asociaţii, majoritatea din Ungaria, dar şi din România.

Cel mai aşteptat moment la Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad este discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, care va avea loc sâmbătă, 23 iulie.