Liderul tătarilor Refat Ciubarov, condamnat de justiția rusă la 6 ani de închisoare pentru că a organizat proteste împotriva anexării Crimeei de către Putin

384

Curtea Supremă din Crimeea, regiune a Ucrainei ocupată de Federaţia Rusă în 2014, l-a condamnat pe Refat Ciubarov, preşedintele Mejlis-ului (Adunarea Naţională) poporului tătar din peninsulă, la 6 ani de închisoare într-un penitenciar de maximă securitate, 200 de ore de muncă în folosul comunităţii şi o amendă penală de 200.000 de ruble (o rublă rusească este egală cu un eurocent), a informat agenţia naţională de presă din Ucraina, Ukrinform, la 1 iunie 2021.

Procurorul de caz, Diana Evtuşenko, ceruse 9 ani de pedeapsă, insistând asupra gravităţii faptelor comise de liderul politic al tătarilor din Crimeea. Refat Ciubarov a fost acuzat de violarea integrităţii teritoriale a Federaţiei Ruse şi de organizarea, la 26 februarie 2014, la Simferopol, a unei demonstraţii de masă neautorizate, îndreptate împotriva iminentei ocupaţiii ruseşti a peninsulei.

La 26 februarie 2014, în faţa Parlamentului Crimeei, din Simferopol, în organizarea lui Refat Ciubarov şi a altor lideri tătari, s-a desfăşurat o amplă acţiune de protest împotriva pericolului acţiunii militare a Rusiei. La manifestaţie au participat şi etnici ucraineni. La 27 februarie 2014, preşedintele Vladimir Putin a ordonat manevre militare la frontiera cu Ucraina iar miliţii pro-ruse au ocupat, la Simferopol, clădirile guvernului şi parlamentului. La 21 martie 2014, după un referendum în care 95,5% dintre participanţi au asigurat că sunt de acord cu anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, preşedintele Vladimir Putin a semnat Legea care oficializa integrarea.

SURSĂinfo-sud-est.ro