Limitarea impusă prețurilor chiriilor din Berlin a fost anulată de Curtea constituțională a Germaniei

725

Curtea constituțională a Germaniei a decis că limitarea preturilor chiriilor din Berlin încalcă constituția Germaniei. Limitarea a fost una dintre cele mai dezbătute legi din țară.

Plafonarea fortata a chiriilor din Berlin a însemnat că pentru 90% din apartamentele din Berlin chiriile au fost înghețate timp de cinci ani la nivelul lor din iunie 2019. Chiriile noi nu au putut depăși acest nivel și, începând cu noiembrie 2020, orice chirii existente care erau încă peste acel nivel trebuiau reduse.

Curtea constituțională a Germaniei din Karlsruhe a decis că autoritătile din Berlin nu avea dreptul să impună un plafon de chirie în capitala Germaniei. Hotărârea judecătorească a constatat că, din moment ce guvernul federal a adoptat deja o lege care reglementează chiriile, o autoritate locală nu putea să-și impună propria lege care a încălcat acest lucru, și a declarat că asadar legea din Berlin privind plafonul chiriei este, prin urmare, nulă.

Astăzi a fost o „zi grea pentru chiriașii din Berlin”, a declarat Sebastian Scheel, ministrul berlinez pentru dezvoltare urbană și locuințe, al partidului de stânga socialist. „Am luat această cale din motive întemeiate”, a declarat el ziarului TAZ. El a promis, de asemenea, că guvernul va interveni pentru a ajuta chiriașii care acum ar putea fi afectați de creșteri bruște ale chiriei. Joi seară a fost convocată o demonstrație prin care se cerea exproprierea marilor companii proprietare de proprietăți.

Plângerea constituțională a fost depusă în mai 2020 de parlamentarii din Bundestag din Uniunea Conservatoare Creștină Democrată (CDU) și partidul liberal pro-business FDP, care au salutat decizia de joi. Kai Wegner, purtător de cuvânt al grupului parlamentar federal al CDU, a numit decizia o „înfrângere sensibilă” pentru guvernul berlinez, pe care l-a învinuit pentru că a făcut „o promisiune falsă a plafonului chiriei” pentru chiriașii orașului. „Pagubele sunt mari”, a spus el într-un comunicat. „Ideologia nu rezolvă probleme, nici pe piața imobiliară. Pe termen lung, doar o cantitate suficientă de locuințe poate asigura chiriile accesibile.”

Militanții internaționali au văzut limita chiriei de la Berlin ca fiind una dintre cele mai radicale măsuri de control al chiriei la nivel mondial, deoarece, deși alte țări și orașe europene au introdus înghețarea chiriei, legea din Berlin le-a permis chiriașilor să își dea în judecată proprietarii pentru a-și reduce chiria.

SURSĂdw