Se bănuiește că limita de un milion de rânduri al software-ului de calcul tabelar Excel creat de Microsoft ar fi dus la pierderea a aproape 16.000 de rezultate ale testului Covid de către instituția Marii Britanii care gestionează aceste teste: Public Health England, conform publicației The Guardian.


Eroarea de date, care a dus la omiterea a 15.841 de teste pozitive din gestiunea zilnică a rezultatelor testelor, înseamnă că peste 50.000 de persoane potențial infecțioase nu au fost informate să se autoizoleze și să-și anunțe contactele de infecție.

PHE (Public Health England) a fost responsabil pentru strângerea rezultatelor testelor din laboratoarele publice și private și publicarea actualizărilor zilnice privind numărul de cazuri și testele efectuate.

Dar dezvoltarea rapidă a programului de testare a însemnat că o mare parte a muncii este încă realizată manual, laboratoare individuale trimitând foi de calcul Excel (“spreadsheets”) către PHE care conțin rezultatele lor. Deși sistemul s-a îmbunătățit încă din primele zile ale pandemiei, când unele lucrări au fost efectuate cu apeluri telefonice, pixuri și hârtie, este încă departe de a fi automatizat.

În acest caz, conform The Guardian, un laborator și-a trimis raportul zilnic de testare la PHE sub formă unui fișier CSV – cel mai simplu format de bază de date posibil, doar o listă de valori separate prin virgule. Raportul respectiv a fost apoi încărcat în Microsoft Excel, iar noile teste din partea de jos au fost adăugate în baza de date principală.

Dar, în timp ce fișierele CSV pot avea orice dimensiune, fișierele Microsoft Excel pot avea doar 1.048.576 rânduri lungime – sau, în versiunile mai vechi pe care PHE le-ar fi putut folosi încă, doar 65.536. Când este deschis un fișier CSV mai lung decât acesta, rândurile de jos sunt automat eliminate și nu mai sunt afișate. Asta înseamnă că, odată ce laboratorul a efectuat peste un milion de teste, a fost doar o chestiune de timp până când rapoartele sale nu au reușit să fie citite de PHE.

Software-ul pentru foi de calcul Microsoft este unul dintre cele mai populare instrumente de afaceri din lume, dar este implicat în mod regulat în erori care pot fi costisitoare sau chiar periculoase, datorită ușurinței cu care poate fi utilizat în situații pentru care nu a fost conceput.