Berlinul a reacționat la creșterea numărului de cazuri de coronavirus din Austria și a declarat Viena zonă de risc. Budapesta, cantonul Fribourg din Elveția și altele sunt, de asemenea, noi pe listă.

Criteriul principal pentru clasificarea ca zonă de risc a unor state sau regiuni este să existe mai mult de 50 de persoane nou infectate la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile. De obicei, la scurt timp după clasificarea ca zonă de risc, urmează un avertisment de călătorie corespunzător de la Biroul Federal de Externe.

Astfel, în prezent, lista actualizată a zonelor cu risc pandemic luată în calcul de Germania și publicată de Institutul Robert Koch (RKI) include regiuni din Franța, Olanda, Croația, România, Austria, Elveția, Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, dar și întregi țări precum Spania, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania, Serbia, Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo, Belarus, Andorra, Bosnia și Herțegovina.

Mai mult de trei sferturi din Europa este inclusă în aceste zone de risc. Doar Portugalia, Polonia, Italia, Irlanda, țările nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda) și țările baltice (Letonia, Lituania, Estonia) sunt țările europene fără regiuni încadrate ca zone de risc și din care se poate călători în Germania fără obligativitatea testării pentru infecția cu coronavirus. Până când rezultatul este disponibil, călătorii trebuie să între în carantină acasă.

Din România, conform actualizării din această dimineață, zonele de risc erau considerate județele: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vâlcea, Vaslui, și municipiul București.