Lukaşenko se declară dispus să redistribuie puterea in stat

658

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent după reprimarea cu brutalitate a manifestaţiilor ce au urmat scrutinului din 9 august, a declarat luni că ar fi dispus să-şi transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum. Mișcarea este văzută ca o tentativă de calmare a protestelor în masă şi a grevelor începute la principalele uzine din ţară, scrie Reuters.

Aleksandr Lukaşenko s-a declarat pregătit pentru eventuale modificări constituţionale în vederea redistribuirii puterii, modificări la care se lucrează în prezent, conform propriei declaraţii. El a avertizat totodată că nu va ceda protestelor şi a exclus un nou scrutin la presiunea străzii .

„Nu voi face niciodată ceva sub presiune”, a declarat el, adăugând că nu „vor exista noi alegeri prezidenţiale”, lucru pe care opoziţia îl doreşte.

În timp ce Rusia s-a declarat pregătită să furnizeze – dacă va fi necesar – ajutor militar Belarus în cadrul acordurilor de apărare care le leagă, Lituania vecină a apreciat, luni, prin vocea ministrului său de externe, Linas Linkevicius, că o astfel de desfăşurare ar constitui o ‘invazie nejustificată atât legal, moral, cât şi politic’.

SURSĂaljazeera