Acasă Externe Macron vrea ca Europa să pună capăt dependenței de sisteme de apărare americane

Macron vrea ca Europa să pună capăt dependenței de sisteme de apărare americane

0
Macron vrea ca Europa să pună capăt dependenței de sisteme de apărare americane
French President Emmanuel Macron inspects a military honor guard with his Lithuania's counterpart at the presidential palace in Vilnius, Lithuaniaon September 28, 2020 (Photo by Petras Malukas / AFP) (Photo by PETRAS MALUKAS/AFP via Getty Images)

În cadrul unui discurs rostit la Universitatea din Vilnius, Lituania, Emmanuel Macron a pledat ca Europa să își asume un rol mai activ în lume, dar independent, nesubordonat nici Washingtonului, nici Beijingului.

”Noi, anumite state mai mult decât altele, am renunțat la independență strategică, depindem prea mult de armamentele și de sistemele de apărare livrate de Statele Unite. Nu putem accepta să trăim într-o lume bipolară, compusă din SUA și China”, a spus studenților lituanieni președintele Franței, citat de Politico.

În remarci făcute în prezent în turneul baltic, dar și în trecut, Emmanuel Macron a insistat că singura variantă de viitor pe care o are Europa este cea de a se impune ca o a treia forță mondială, care nu ezită să își afirme interesele la nivel global. Această strategie include, în viziunea președintelui Macron, dezvoltarea capacităților de apărare ale Europei, cu legături strânse cu Statele Unite și complementaritate cu NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.