Mai multe state americane dau Google în judecată pentru politici anticoncurentiale legate de Play Store

379

Procurorii generali din nu mai puţin de 37 de state americane au demarat un proces împotriva Google, care este acuzată de politici anticoncurentiale legate de magazinul Play Store, potrivit news.ro.

În procesul condus de procurorul general al statului New York, Letitia James, împreună cu procurorii generali din Tennessee, Utah şi California de Nord, Google este acuzată că abuzează de puterea de piaţă pe care o are pentru a înăbuşi concurenţa şi că forţează clienţii să folosească propriul sistem de plată pentru a putea opri comision din fiecare vânzare.

“Google sugrumă milioane de mici companii care încearcă să concureze cu el“, este una din acuzaţiile clar şi directe pe care Google va trebui să le demonteze în proces.

O acuzaţie secundară priveşte notificările înşelătoare de securitate pe care Google le emite pentru a determina utilizatorii să nu folosească alte produse decât ale sale, conform procurorilor.

Miza procesului este magazinul de aplicaţii Play Store, pe care procurorii îl numesc o “grădină zidită”, şi comisionul pe care Google îl opreşte de la dezvoltatorii de aplicaţii.

Interesant este că acuzaţiile se potrivesc mai bine pentru Apple, decât pentru Google. Spre deosebire de Apple, care deţine unicul magazin de aplicaţii disponibil pentru produsele sale, pentru Android există multe alte magazine de aplicaţii, pe lângă Play Store.

De altfel, aceasta este şi apărarea Google, care a emis deja o comunicare în care spune că procurorii ignoră acest fapt şi că, de aceea, cazul nu ar avea o bază.

Google mai este implicat în alte două procese în Statele Unite, care vizează business-ul de căutare online al companiei. Unul dintre procese a fost intentat de Departamentul de Justiţie, iar celălalt de o uniune de 35 de state.

SURSĂeconomedia