Acasă Economie Malta este prima țară din Uniunea Europeană care legalizează cultivarea și consumul de marijuana pentru uz personal

Malta este prima țară din Uniunea Europeană care legalizează cultivarea și consumul de marijuana pentru uz personal

0
Malta este prima țară din Uniunea Europeană care legalizează cultivarea și consumul de marijuana pentru uz personal

Malta va deveni, în această săptămână, prima țară europeană care legalizează cultivarea și posesia de canabis pentru uz personal, depășind Luxemburgul, care anunțase în octombrie că intenționează să legalizeze cultivarea și consumul în viitorul apropiat. Astfel, posesia de până la șapte grame de marijuana va fi legală pentru persoanele de cel puțin 18 ani, iar aceștia vor putea și să cultive până la patru plante de canabis în propria locuință. Până la 50 de grame de produs va putea fi depozitat legal în locuință, arată Digi 24.

Marți, parlamentul maltez urmează să voteze legea, urmând ca președintele țării să o promulge până în weekend, a declarat ministrul responsabil de procedură, Owen Bonnici, pentru The Guardian. Decizia Maltei vine în contextul unui curent mai larg de reformă în Uniunea Europeană. Germania a anunțat, recent, că vrea să stabilească o piață reglementată a canabisului, după anunțuri similare și din partea guvernelor Elveției, Luxemburgului și Olandei. În Italia, de asemenea, este planificat un referendum în ce privește acest subiect.

În afara Europei, Canada, Mexicul și 18 state americane au adoptat deja o legislație similară. Bonnici a precizat că guvernul nu vrea să încurajeze folosirea drogurilor în scop recreativ, însă nu există dovezi pentru argumentul conform căruia consumul de canabis favorizează folosirea ulterioară a unor substanțe mai periculoase. „Avem, acum, înțelegerea faptului că abordarea dură împotriva consumatorilor de canabis a fost disproporționată, nedreaptă și a produs multă suferință unor oameni care duc vieți exemplare”, a spus el. Schimbarea de abordare a guvernelor europene vine după o decizie a ONU, de anul trecut, prin care canabisul a fost eliminat de pe lista substanțelor periculoase. Posesia de până la 28 de grame va fi pedepsită doar cu o amendă contravențională între 50 și 100 de euro. Persoanele de sub 18 ani care vor fi prinse cu canabis se vor prezenta în fața unei comisii speciale și nu vor mai risca închisoarea. Cei care consumă canabis în prezența unui copil vor trebui să plătească amenzi între 300 și 500 de euro.

Uruguay a fost prima țară care a creat o piață de desfacere legală a canabisului, urmată apoi de Canada, în 2018.

În Olanda, țara europeană cea mai asociată cu atitudinile relaxate față de canabis, consumul, posesia și comerțul sunt ilegale, oficial, însă sunt tolerate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.