Aproape 200 de militari – inclusiv 100 de șoferi – s-au antrenat săptămâna aceasta cu firmele de transport, învățând cum să umple cisterne și pompe de benzină, iar primele livrări ale armatei se vor face luni dimineață la prima oră.

Pe măsură ce situația se stabilizează, forțele noastre armate vor fi prezente pentru a umple orice posturi vacante și pentru a ajuta la menținerea bunului mers al țării, sprijinind industria să livreze combustibil către benzinării” a declarat la SKY News ministrul apărării Ben Wallace.

Deși situația aprovizionării cu benzină s-a ameliorat în ultimele zile, multe stații, în special în sud-estul Angliei continuă să fie lipsite total de combustibil, iar la altele sunt cozi lungi.

Criza a început la sfârșitul săptămânii trecute, din cauza lipsa șoferilor de autocisterne, mulți dintre ei plecați în țările UE după Brexit.

Guvernul a legiferat săptămâna trecută emiterea a 5.000 de vize temporare de lucru pentru șoferi străini de camioane grele. Deficitul de șoferi de TIR în Marea Britanie este estimat la circa 100.000 și a fost cauzat nu doar de Brexit, ci și de pandemia de Coronavirus care a întârziat emiterea a zeci de mii de permise pentru șoferi noi.

Nu doar benzina a fost deficitară în ultimele săptămâni, în unele supermagazine rafturile au rămas goale la unele produse, și aici manifestându-se lipsa șoferilor de aprovizionare.