Guvernul a acceptat astăzi recomandarea primită de Agenția independentă de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) de a aproba vaccinul COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru utilizare. Primele persoane care vor primi vaccinul sunt cele din grupurile vulnerabile. Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze – suficient pentru a vaccina 20 de milioane de oameni, cu câte două doze fiecare.

Este vaccinul care a trecut cel mai rapid de la proiect la realitate din istorie, având nevoie de doar zece luni pentru a urma aceiași pași de dezvoltare care se întind în mod normal pe cinci sau zece ani.

Ieri, Agenția Europeană a Medicamentului anunța  că va decide ”cel mai târziu” pe 29 decembrie o eventuală autorizare a vaccinului Pfizer anti-COVID, iar pe 12 ianuarie în cazul vaccinului Moderna.

Pfizer anunța pe 9 noiembrie că primul vaccin anti-Covid este gata. Compania americană spunea că a trecut de toate fazele de testare clinică și că serul a dovedit o eficiență de peste 90%, rată pe care a corectat-o ulterior la 95%.  Un cercetător al echipei care a produs vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului declara că “impactul său se va resimți puternic în vară, iar viața ar trebui să revină la normal în iarna viitoare” și că speră la o reducere semnificativă a cazurilor.

Vaccinul Pfizer are nevoie o infrastructură specială de transport și depozitare, fiind necesară păstrarea sa la -71 de grade. Costul unei doze este de 20 de dolari, mai ieftin decât vaccinul Moderna, dar mult mai scump decât cel al Oxford/AstraZeneca.