Numărul oficial al deceselor din Marea Britanie cauzate de COVID-19 este cu 5.000 mai mic, după ce oficialii din sănătate au decis să includă în statistică doar persoanele care au murit în termen de 28 de zile de la un test pozitiv, scrie Daily Mail.

Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale din Marea Britanie (DHSC) a redus numărul morților în urma unei analize a modului în care Autoritatea pentru Sănătate Publică din Anglia calculează zilnic cifrele deceselor de Covid-19.

Oficialii au declarat că numărul britanicilor care au murit în termen de 28 de zile de la testarea pozitivă a fost de 41.329 – în scădere de la 46.706 de decese raportate de Guvern marți, 11 august.

Ministrul Sănătatii din Anglia, Matt Hancock, a solicitat o revizuire a modului în care au fost calculate decesele cauzate de coronavirus în iulie, ca urmare a semnalului de alarma tras de oamenii de știință din Oxford, cum că acest lucru a fost realizat diferit în cele patru națiuni ale Regatului Unit.

În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, numărul a inclus doar persoane care au murit în patru săptămâni după un test pozitiv. Cineva care a rămas în terapie intensivă cu Covid-19 timp de cinci săptămâni și a murit nu va fi considerat ca deces coronavirus, de exemplu.

În Anglia, nu exista o limită de timp. Cineva care s-a recuperat de Covid-19 în martie și a murit într-un accident de mașină în iulie, ar fi fost socotit ca un deces coronavirus.

Acum, cele patru directii medicale din Marea Britanie au decis să utilizeze o singură măsură consecventă și să publice numărul de decese care s-au produs în termen de 28 de zile de la un test de coronavirus pozitiv confirmat într-un laborator, în fiecare zi.

În fiecare săptămână pentru Anglia, va fi publicat un nou set de cifre care arată numărul de decese care apar în 60 de zile de la un test pozitiv.

Decesele care apar după 60 de zile – cum ar fi cele care au fost în terapie intensivă de mai multe luni – vor fi adăugate și în cazul în care Covid-19 apare pe certificatul de deces.