Guvernul britanic intenționează să introducă o nouă lege care să oblige lucrătorii din sectoare publice cheie, cum ar fi serviciile de ambulanță, să mențină un nivel de bază al serviciilor în timpul grevei sau să riște concedierea.

Într-o declarație făcută joi, guvernul a afirmat că va introduce în parlament, în următoarele săptămâni, un proiect de lege care să stabilească niveluri minime de siguranță pentru serviciile de pompieri, ambulanță și feroviar.

Noua lege, care ar obliga un anumit procent de lucrători să continue să vină la serviciu în zilele de grevă, ar putea afecta, de asemenea, asistentele medicale, profesorii și funcționarii de la Imigrări. Lucrătorii care fac grevă după ce angajatorul și sindicatul le-au spus să se prezinte la serviciu ar putea fi concediați.

“Pe lângă protejarea libertății de a face grevă, guvernul trebuie să protejeze și viața și mijloacele de trai”, a declarat secretarul pentru afaceri, Grant Shapps.

“În timp ce sperăm că acordurile voluntare pot continua să fie încheiate în cele mai multe cazuri, introducerea unor niveluri minime de siguranță – nivelurile minime de servicii pe care ne așteptăm să fie furnizate – va restabili echilibrul între cei care doresc să facă grevă și protejarea publicului de perturbări disproporționate”, a adăugat Shapps.

Anunțul vine după cele mai grave tulburări industriale pe care le-a cunoscut economia britanică în ultimii ani. Muncitorii se confruntă cu o scădere drastică a nivelului de trai și cer salarii mai mari în fața unei inflații record.

În această săptămână, grevele lucrătorilor feroviari au perturbat întoarcerea la birouri după sărbători, iar joi, mai multe linii de tren importante nu au asigurat niciun serviciu, după ce mecanicii au ieșit din sală.

În ultimele luni, grevele din ultimele luni au perturbat căile ferate, școlile, spitalele și serviciile poștale. Luna trecută, Royal College of Nursing a organizat prima grevă la nivel național din istoria sa de 106 ani.

Îngrijirea critică a fost exceptată de la greva asistentelor medicale, iar sindicatele s-au angajat să acopere urgențele care pun în pericol viața în timpul recentelor greve ale lucrătorilor din ambulanță.

Noul proiect de lege acoperă, de asemenea, serviciile de sănătate, educația, dezafectarea nucleară, securitatea frontierelor și alte servicii de transport. Guvernul a declarat că va impune niveluri minime de siguranță în aceste domenii numai dacă nu se poate ajunge la “acorduri voluntare”.

Guvernul a declarat că va invita sindicatele să discute “ce este corect și accesibil” în acordurile salariale din sectorul public pentru următorul exercițiu financiar care va începe în aprilie, menționând că acordarea de salarii egale cu inflația riscă să împingă prețurile și mai mult în sus. Acesta a cerut sindicatelor să anuleze între timp viitoarele greve în favoarea “dialogului”.

Însă sindicatele ar putea fi mai puțin receptive la oferta de discuții a guvernului după anunțul de joi.

“Sindicatele se vor lupta la fiecare pas”, a declarat pe Twitter Trades Union Congress, care reprezintă 48 de sindicate britanice. Acesta a precizat că noua “legislație anti-grevă” este “greșită, inaplicabilă și aproape sigur ilegală”.

Partidul Laburist, aflat în opoziție, se opune, de asemenea, legislației propuse și a declarat că o va anula în totalitate dacă va câștiga următoarele alegeri generale.

“Ne vom uita la ceea ce vor prezenta, dar dacă este vorba de noi restricții, atunci o vom anula”, a declarat liderul laburist Keir Starmer, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor, în cadrul unei adrese mai devreme joi.

“Nu cred că legislația este modalitatea prin care poți pune capăt conflictelor de muncă. Trebuie să intrați în cameră și să ajungeți la un compromis”, a adăugat Starmer.