Marea Neagră. Ministerul ucrainean de Interne anunță că “două nave neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor” (50 km Est de Sulina) și au cerut grănicerilor să se predea. Concomitent, exercițiu militar al armatei Ruse din Transnistria.

Autoritățile ucrainene au emis următorul comunicat: “Două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor. Ocupanții amenință că vor cere ca trupele de frontieră Izmail să se predea. Au folosit canalul internațional de comunicare [radio] privind siguranța navigației. Polițiștii de frontieră s-au mobilizat pentru apărare”.

Comunicatul nu precizează ce sunt cele “două ținte neidentificate”, dar este de presupus că este vorba de două nave. Insula Șerpilor se află în largul Mării Negre, la aproximativ 50 km de Sulina.

Cu puțin timp înainte, un comunicat emis de Districtul Militar de Vest al Armatei Ruse, citat de agenția Interfax, arăta că în Transnistria avut loc o sesiune de pregătire specială a forțelor dislocate în regiunea din estul Republicii Moldova.

“Unitățile de pușcași ale Grupului Operațional al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au susținut o sesiune practică privind pregătirea specială a contingentului militar rus al forțelor de menținere a păcii”, se arată în comunicat.

Potrivit unor estimări, teritoriul separatist Transnistria are circa 5.000 de militari, cărora li se adaugă în jur de 1.500 de soldați ruși.

Surse: Ministerul ucrainean de Interne, Interfax