Numărul actual de încărcătoare publice pentru vehicule electrice (VE) – 1,3 milioane – nu poate satisface cererile parcului auto în plină expansiune la nivel mondial. Agenția Internațională a Energiei, un organism de prognoză la nivel mondial, estimează că, până în 2030, vor fi necesare aproximativ 40 de milioane de puncte de încărcare, ceea ce va necesita o investiție anuală de 90 de miliarde de dolari.

Un mare avantaj al vehiculelor electrice este că pot fi încărcate acasă sau la locul de muncă. Modelele actuale de mașini electrice au, de obicei, baterii cu o autonomie de aproximativ 400 km, mai mult decât suficient pentru un șofer obișnuit pentru o zi. Dar, pe măsură ce proprietarii de vehicule electrice se mută de la gospodăriile mai bogate la persoanele care locuiesc în apartamente sau în locuințe fără posibilitatea de a se conecta la priză acasă, o rețea publică (cum ar fi încărcarea la marginea trotuarului) devine mai importantă.

Atât deținerea de vehicule electrice, cât și încărcarea acestora sunt la început, iar guvernele vor fi obligate să facă mai mult. Legea americană privind infrastructura prevede 7,5 miliarde de dolari pentru puncte publice. Dar cifrele sunt încă mici în raport cu ceea ce va fi necesar.