Marile companii aviatice americane concediază 32.000 de angajați din cauza pandemiei de coronavirus

631

Două companii aeriene americane au anunțat disponibilizări începând de la 1 octombrie pentru zeci de mii de angajați; prima companie care a comunicat informația, miercuri, a fost American Airlines, care concediază 19.000 de angajați, la scurt timp după aceea, și United Airlines a informat că va concedia 13.400 de angajați.

Muncitorii sunt neliniștiți și prevăd un viitor sumbru, inclusiv în ceea ce privește asistența sanitară.

Decizia companiilor aeriene a fost luată după lipsa unui acord în Congres, între republicani și democrați, de a oferi ajutor suplimentar sectorului. Este vorba de 25 de miliarde de dolari. Atât American Airlines, cât și United Airlines au asigurat angajații că s-ar putea răzgândi în cazul unei soluții politice.

Situația este gravă peste tot; încă din iunie, IATA estimase pierderi la nivel global pentru companiile aeriene în valoare de 84 miliarde de dolari în 2020 și de 15 miliarde de dolari în 2021.

„Industria companiilor aeriene s-ar putea reduce la jumătate pentru a supraviețui”, spune președintele United Airlines.

Conform raportului bazat pe o analiză realizată de Oxford Economics, pierderile de locuri de muncă la companiile aeriene, aeroporturi și companii aerospațiale civile s-ar putea ridica la 4,8 milioane până la începutul anului viitor, o reducere cu 43% din ocuparea forței de muncă față de nivelurile de dinaintea pandemiei.

SURSĂeuronews