Luni și marți, peste 8000 de migranți au trecut frontiera dintre Maroc și Spania în Ceuta, o mică provincie spaniolă încrustată în coasta de Nord a Africii. O invazie fără precedent, care a generat o acută presiune migratorie asupra acestui oraș de doar 80.000 de locuitori, dar și o importantă criză diplomatică.

Președintele provinciei Ceuta, Juan Jesús Vivas, descria atmosfera de pe străzile orașului ca fiind de excepție. „Nu este o criză migratorie, este o adevărată invazie”, a spus el.

Vivas a explicat că cei care au trecut ilegal frontiera provoacă scandaluri și cutreieră pe străzi în căutare de hrană și adăpost. Populația locală privește cu multă îngrijorare această situație, unii stau  închiși în casă, mulți elevi nu au mers la școală iar unele magazine au rămas închise.

Marți dimineață, autoritățile din Ceuta cereau acțiuni ferme din partea guvernului central, mobilizarea armatei și denunțau „pasivitatea complice” a autorităților marocane, care se pare că au generat această situație de criză.

Martori oculari din Maroc relatau că migranților li se puneau la dispoziție autobuze de transport gratuit pentru a se putea mobiliza la frontiera cu Spania.
 
Această atitudine ostilă a fost confirmată, în cele din urmă, marți după-amiază, de către ambasadoarea Marocului la Madrid, care avertiza că, citez: „Există atitudini care nu pot fi acceptate, care au consecințe și trebuie asumate ca atare”. În acest context, diplomatul marocan făcea referire directă la nemulțumirea creată la Rabat de atitudinea oficialităților spaniole care, în urmă cu o lună, ofereau azil și asistență medicală liderului Frontului Polisario din Sahara Occidentală, Brahim Ghali, pentru a se trata de COVID-19 la un spital din Logroño. Brahim Ghali este președintele așa-numitei Republici Arabe Democrate Saharawi și unul dintre inamicii cei mai importanți ai autorităților de la Rabat.
 
Oficialitățile de la Madrid, care refuză să relaționeze prezența în Spania a lui Brahim Ghali cu criza din Ceuta, folosesc încă un discurs rezervat și vorbesc de Maroc ca de un stat frate, vecin și prieten. Pe de altă parte, Ministrul Afacerilor Externe, Arancha González Laya, l-a convocat pe ambasadorul marocan la Madrid, pentru a-și exprima nemulțumirea față de această atitudine, pentru a reclama responsabilitatea bilaterală în controlul frontierelor și respectarea tratatelor în vigoare. 
 
Marți după-amiază, premierul Pedro Sánchez, care și-a anulat întreaga agendă politică, a plecat, împreună cu ministrul de interne, Fernando Grande Marlaska, la Ceuta. El a descris situația ca fiind „o criză gravă pentru Spania și întreaga Europă” și a avertizat că „frontierele vor fi apărate împotriva oricărei provocări”.  În acest context Spania a primit sprijin din partea comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care, de asemenea, a descris situația ca fiind îngrijorătoare și a declarat că: „Frontierele spaniole sunt frontiere europene”.
 
Stare de preocupare, așadar, în rândul tuturor politicienilor spanioli, care vorbesc  de invazie, de suveranitate și de nevoia de a apăra frontierele.
 
Dar dincolo de acest conflict diplomatic se află mii de persoane care, încurajate de autoritățile marocane, își riscă viața pentru a trece înot frontiera cu  Spania. Cifrele nu sunt foarte exacte în acest moment, dar se pare că în ultimele 48 de ore peste 8000 de persoane au reușit să ajungă în Ceuta, dintre care aproape 3000 au fost returnate în Maroc. Dar problema cea mai gravă este ca printre aceștia se află peste 1500 de minori, mulți dintre ei neînsoțiți sau fugiți de acasă, care își pun viața în pericol pentru a trece ilegal frontiera cu Spania.