Masacru în Brazilia: 25 de morți în cel mai mortal raid de poliție din Rio de Janeiro

480

Poliția braziliană a declarat că represiunea împotriva traficului de droguri este justificată, dar locuitorii spun că au existat semne clare de ucideri „în stilul execuțiilor” în timpul operațiunii.

Cel puțin 25 de persoane au fost ucise după ce sute de polițiști puternic înarmați au luat cu asalt una dintre cele mai mari zone de mahalale (favela) din Rio de Janeiro, vizând traficanții de droguri. Mass-media locală a arătat imagini în direct a șapte tineri înarmați care săreau pe acoperișurile favelei Jacarezinho din zona de nord în primele ore ale dimineții de joi, în timp ce elicopterele antiglonț zburau deasupra lor.

Raportul a spus că infractori au încercat să scape de poliție. Doi pasageri din metrou au fost loviți de un glonț rătăcit și un ofițer de poliție a fost ucis. Videoclipurile și fotografiile împărtășite de Al Jazeera de către rezidenți au arătat explozii de grenadă, precum și scene oribile de cadavre care zăceau pe coridoare, mai multe găuri de gloanțe in ușile locuitorilor, saltele și haine pătate de sânge și sânge care curgea pe scări în aleile înguste ale favelei. Mass-media braziliană a aplaudat pe larg operațiunea – ei și forțele poliției civile și federale din Rio au declarat că este o represiune justificată a traficului de droguri și a altor infracțiuni violente din comunitate.

Dar activiștii pentru drepturile omului, rezidenții și specialiștii în securitate publică au fost îngroziți de scenele văzute și au spus că atacul politiei ar fi putut fi motivat de alți factori. „Niciodată în viața mea n-am văzut o operațiune de poliție la fel de letală ca aceasta”, a declarat Bruno Soares, cercetător de la Centrul de studii pentru securitate publică și cetățenie din Rio, pentru Al Jazeera.

Potrivit unui raport al Human Rights Watch, peste 1.200 de persoane au fost ucise de poliția din Rio anul trecut. Majoritatea oamenilor uciși provin din cartiere și periferii sărace, de clasă inferioară. Un raport separat al Fogo Cruzado, o platformă digitală care monitorizează violența armată din Rio, a spus că peste 100 de copii au fost uciși de gloanțe rătăcite în ultimii cinci ani, iar nimenu nu a fost tras la raspundere.

SURSĂAl Jazeera