Maternitatea ”Cuza” din Iași, pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă. Au murit doi bebeluși cu infecție nosocomială

542

În dosarul care investighează decesul, în noiembrie 2017, a doi nou-născuți infectați cu Klebsiella pneumoniae, Parchetul a trecut de la cercetările „in rem” la cele „in personam”. Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi este urmărit penal, au confirmat procurorii pentru Libertatea.

Unul dintre doctorii care au fost consultați ca experți dăduse vina pe mama și pe tatăl fetiței decedate la câteva zile după naștere: „O familie cu puține informații medicale”. În noaptea de 21 noiembrie 2017 s-a declanșat alerta la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași. La ora 1.30, coordonatoarea Centrului de Terapie Intensivă Neonatală, prof. dr. Maria Stamatin, a fost sunată de către medicul de gardă, care a anunțat-o că unul dintre nou-născuții prematur prezenta tahicardie și creșterea glicemiei, motiv pentru care suspiciona prezența unei infecții.

În următoarele ore, starea de sănătate a altor trei prematuri a început să se agraveze, întregul corp medical intrând în alertă. Probele recoltate aveau să confirme bănuielile medicilor: o infecție nosocomială intrase în zona cea mai sensibilă a unității medicale. 

Doi copii, vecini de viață și de moarte 

Eliza, fetița soților Marina și Cătălin Acasandrei, s-a născut prematur – la șapte luni – pe 3 noiembrie 2017, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Copila a murit în după-amiaza de 21 noiembrie. După naștere, Eliza a fost repartizată într-un salon alături de un nou-născut a cărui mamă fusese depistată cu Klebsiella pneumoniae.   În ciuda primelor zile nefavorabile, de pe 15 noiembrie, fetița soților Acasandrei începuse să aibă „o evoluție mulțumitoare”, respira singură, nefiind necesar oxigen suplimentar. Eliza a luat în greutate, iar starea generală mulțumitoare s-a menținut până în dimineața de 21 noiembrie, când brusc i s-a alterat. Seara, fetița a murit. Cu câteva ore înainte murise și băiețelul mamei confirmate cu Klebsiella.

Medici cunoscuți au fost consultați de INML Iași la întocmirea raportului medico-legal în acest caz. Surse care cunosc detaliile cercetării susțin că, cu o singură excepție, medicii chestionați au făcut front comun pentru Maternitatea „Cuza Vodă”. Ei au motivat că nu există o legătură de cauzalitate între infecția cu Klebsiella și moartea celor doi nou-născuți. Ei susțin că nu infecția nosocomială, ci prematuritatea și patologia aferentă au fost cele care au condus la deces. De altfel, inclusiv în raportul de necropsie, în cazul Elizei, deși septicemia cu bacilul gram pozitiv este consemnată ca fiind al doilea diagnostic clinic de deces, după stopul cardio-respirator, la concluzii, medicul legist menționează „Moartea numitei Acasandrei Eliza Georgiana a fost patologică. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, consecința imaturității în dezvoltarea tuturor organelor, mai exprimată fiind cea pulmonară”. El nu a făcut trimitere la infecția cu Klebsiella, care a stat la originea șocului septic.

SURSĂlibertate