Acasă Economie Medicii din Anglia, în grevă, în cea mai îndelungată mobilizare din sistemul public de sănătate

Medicii din Anglia, în grevă, în cea mai îndelungată mobilizare din sistemul public de sănătate

0
Medicii din Anglia, în grevă, în cea mai îndelungată mobilizare din sistemul public de sănătate

Medicii din Anglia, în grevă, în cea mai îndelungată mobilizare din sistemul public de sănătate/ ”Junior doctors”, care au pierdut un sfert din salarii din cauza inflației, reprezintă jumătate din medicii din spitale

Mii de medici de spital din Anglia vor intra în grevă timp de cinci zile în iulie, o mobilizare de o durată inedită, pentru a cere salarii mai bune, a anunţat vineri sindicatul care îi reprezintă, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Junior doctors”, statut apropiat de cel al rezidenţilor, şi-au înmulţit grevele în ultimele luni, ceea ce a dus la amânarea a numeroase programări medicale non-urgente. Cea mai recentă mobilizare a lor a avut loc la mijlocul lui iunie.

Începând cu 13 iulie orele locale 07:00 (06:00 GMT), ei vor intra din nou în grevă pentru cinci zile, cea mai îndelungată mobilizare continuă din istoria NHS, serviciul public de sănătate britanic, potrivit sindicatului BMA.

În Regatul Unit, „junior doctors” reprezintă circa jumătate dintre medicii de spital, plecând de la medicii tineri care abia au absolvit facultatea până la practicieni cu peste opt ani experienţă.

„Anunţăm cea mai îndelungată grevă a medicilor din istoria NHS, însă acesta nu este un record pentru cărţile de istorie”, au afirmat Robert Laurenson şi Vivek Trivedi, de la BMA.

„NHS este unul dintre lucrurile cu care această ţară se mândreşte cel mai mult şi este ruşinos să avem un guvern ce pare că se mulţumeşte să-l lase să decadă până la prăbuşire”, au adăugat ei.

Sindicatul BMA afirmă că „junior doctors” au pierdut 26% din remunerare, în termeni reali, din 2008 încoace, când o cură de austeritate a fost impusă serviciilor de sănătate.

Sindicatul cere o creştere cu 35% a salariilor, însă guvernul se opune.

Serviciul public de sănătate britanic NHS traversează o criză profundă, slăbit de politicile de austeritate şi de consecinţele pandemiei.

Potrivit cifrelor BMA, circa 7,42 de milioane de persoane erau în aşteptarea unui tratament în Anglia în aprilie, cu puţin peste 3 milioane de pacienţi care aşteaptă de peste 18 luni.

În condiţiile în care inflaţia a afectat semnificativ puterea de cumpărare în Regatul Unit, au fost declanşate greve de asemenea de către infirmieri, medici sau ambulanţieri.

Creşterea preţurilor rămâne foarte ridicată, sfidând previziunile de acalmie, şi se situează la aproape 9% pe an, ceea ce este de aşteptat să relanseze revendicările sociale.

În iulie, în Regatul Unit sunt prevăzute de asemenea greve ale lucrătorilor feroviari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.