O echipă medicală germană a ajuns la concluzia că Navalnîi poate suporta transferul la un spital din Berlin. Deşi nu fuseseră iniţial de acord, medicii ruși au consimţit într-un final să fie efectuat transportul pe calea aerului.

Anterior, avocatul lui Navalnîi ceruse Curții Europene pentru Drepturile Omului să se implice, aşa încât clientul său să poată fi transportat la clinica Charite din Berlin pentru tratament. Medicii germani au tras concluzia că Navalnîi este în stare să suporte transferul pe calea aerului la Berlin.

Inițial, autoritățile ruse refuzaseră transferul. Echipa lui Navalnîi a acuzat că Alexander Murakovski, șeful spitalului din Siberia unde este tratat liderul opoziţieie ruse, în orașul Omsk, “nu este medic, ci reprezentant al partidului Rusia Unită.”

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmuş, este convinsă că decizia inițială de refuzare a transferului din cauza stării grave a sănătăţii celui bănuit a fi fost otrăvit este o tentativă de muşamalizare a unei crime.

Aleksei Navalnîi, activist anticorupție, liderul opoziţiei din Rusia și cel mai înverșunat critic al președintelui Vladimir Putin, e internat în prezent la secţia de terapie intensivă a unui spital din oraşul Omsk, situat la 2.200 de kilometri est de Moscova. El este în comă într-un spital din Siberia fiindcă s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport, iar purtătoarea sa de cuvânt spune că a fost otrăvit.