Armin Laschet (59 de ani), premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a fost ales sâmbătă preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german, anunță Agerpres.

Armin Laschet, un politician foarte popular, care a câștigat simpatia unei mari părți a populației ca premier al unui mare land, este considerat un moderat și e favorabil continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel,

Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegaţi invitaţi să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival istoric al cancelarului şi favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern.

Armin Laschet este absolvent de Drept și a lucrat ca jurnalist înainte de a intra în politică. În 1994 a fost ales pentru prima dată în Bundestag, iar în 1999 a devenit europarlamentar. El a avut permanent o relație apropiată cu comunitățile de migranți din Germania, câștigându-și supranumele ”turcul Armin”.

El este catolic, iar tatăl său provine dintr-o familie belgiană. el s-a opus public legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex.

Ca urmare a victoriei de astăzi, Laschet va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie, când va fi stabilit și viitorul cancelar al Germaniei.

Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru „Uniune”, alianţa între CDU şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU).

Noul lider al CDU a câştigat alegerile în faţa altor doi candidaţi, ultraconservatorul Friedrich Merz şi expertul în politică externă Norbert Rottgen. Dar sondajele arată că adevăratul lider conservator popular este Markus Soder, membru al CSU. Până în prezent, niciun cancelar german nu a provenit din rândurile CSU. În cursul alegerilor legislative din 1980 şi 2002, Uniunea a prezentat într-adevăr un candidat din partea CSU, dar scrutinul a fost câştigat de fiecare dată de social-democraţi, conform La Tribune.