Microsoft este acum noul proprietar al ZeniMax Media, compania-mamă a Bethesda Softworks. Aceasta înseamnă că The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Quake, Dishonored și multe alte nume uriașe de jocuri se afla acum sub umbrela Xbox.

Microsoft plătește 7,5 miliarde de dolari (5,85 miliarde de lire sterline) pentru ZeniMax Media, părintele lui Bethesda. Acest preț îl face a doua cea mai scumpă achiziție a unei companii de jocuri video din istorie, după achizitia de către Tencent a dezvoltatorului finlandez Supercell pentru 8,6 miliarde de dolari în 2016 și de câteva ori mai mare decât achiziția Mojang tot de către Microsoft din 2014, care a costat 2,5 miliarde de dolari. Nu este surprinzător, desigur, având în vedere dimensiunea ZeniMax și lunga sa listă de proprietăți.

De asemenea, nu este surprinzător faptul că Microsoft anunță acest lucru cu o zi înainte să dea drumul la comenzile pentru Xbox Series X și Series S. Consolele vor fi disponibile abia pe 10 noiembrie, dar din 22 septembrie veți putea să vă pre-comandați una.

Oficialii Xbox au spus că noile titluri vor fi adăugate la pachetul de abonament Game Pass pentru console și PC-uri. Acest lucru ar putea face ca viitoarea serie Xbox X să fie mai atractivă decât PlayStation 5 pentru unii jucători. Ambele console vor fi lansate în noiembrie.

Nu este încă clar modul în care preluarea afectează planurile Bethesda de a crea The Elder Scrolls 6, Starfield și alte jocuri neterminate.

Acordul a fost anunțat astăzi de șeful Xbox, Phil Spencer.

„Jocurile Bethesda au avut întotdeauna un loc special pe Xbox și în inimile a milioane de jucători din întreaga lume”, a spus el. „Echipele noastre au o istorie strânsă de lucru împreună, de la uimitorul prim DOOM și motorul său id Tech, până la Bethesda aducând primul lor joc de consolă pe Xbox-ul original, sau revoluționarul The Elder Scrolls III: Morrowind. De-a lungul anilor am avut multe conversații profunde cu liderii creativi de la Bethesda despre viitorul jocurilor și am împărtășit de mult viziuni similare cu privire la oportunitățile pentru creatori și jocurile lor de a ajunge la mai mulți jucători în mai multe moduri.”

Iată lista studiourilor care vin odată cu achiziția, care cuprinde aproximativ 2.300 de persoane, împreună cu unele dintre cele mai notabile jocuri ale acestora:

Jocuri Alpha Dog (jocuri mobile)
Arkane Studios (Dishonored)
Arkane Studios Austin
Bethesda Game Studios (Skyrim, Fallout 3, Fallout 4)
Bethesda Game Studios Austin (Fallout 76)
Bethesda Game Studios Dallas
Bethesda Game Studios Montreal
Bethesda Softworks
id Software (Doom, Doom Eternal)
MachineGames (seria Wolfenstein)
Roundhouse Studios (Rune 2)
Tango Gameworks (The Evil Within, Ghostwire: Tokyo)
ZeniMax Online Studios (The Elder Scrolls Online, Fallout 76)


Cu această achiziție – desigur, masivă – Microsoft tocmai a pus mâna pe unele dintre cele mai bune studiouri și tehnologie din industrie. Ramificațiile vor fi, fără îndoială, uriașe. Xbox Game Studios are acum Bethesda.