Foarte puţini protestatari purtau măşti, iar participanţii nu au reuşit să păstreze distanţa minimă recomandată de 1,5 metri.

Autorităţile din oraş au pierdut anterior printr-o decizie judecătorească dreptul de a-i ţine pe demonstranţi în afara centrului oraşului, în contextul în care judecătorii au permis ca evenimentul să aibă loc, dar cu participarea a 16.000 de persoane. „Este greu de explicat cum numai două persoane au voie să se întâlnească și totuși 16.000 de persoane au voie să protesteze într-o singură piață”, a declarat purtătorul de cuvânt al orașului Matthias Hasberg pentru agenției de știri DPA, după decizia instanței care a permis desfășurarea manifestației.

Mişcarea Querdenken (Gândire laterală) a organizat protestul împotriva măsurilor de carantină, un prim miting din totalul de 27 planificate pentru acest weekend la Leipzig.

Organizatorii anunţau, înainte de manifestaţie, că vor fi aproximativ 20.000 de participanţi. Poliţia nu a oferit o estimare cu privire la numărul de manifestanţi, dar a intervenit de câteva ori, folosind megafoane, pentru a le cere participanţilor să îşi pună mască şi să menţină o distanţă socială de 1,5 metri. Poliţia germană a ordonat apoi dispersarea manifestanţilor. “Invităm toate persoanele să părăsească imediat” marea piaţă din Leipzig. Materiale pirotehnice au fost aruncate ca răspuns spre forţele de ordine.

Protestul de sâmbătă a venit în contextul în care Germania a înregistrat un nou record de infecări pe zi – 23.399. Începând de luni, restaurantele, barurile, cafenelele, muzeele, teatrele şi sălile de sport s-au închis pentru patru săptămâni.