Armata Ucraineană a bombardat intens Insula Șerpilor, noaptea trecută. Forțele ucrainene susțin că au distrus un sistem rusesc de rachete de apărare antiaeriană Panțîr-S1, iar ca urmare rușii s-au retras de pe insulă. Informația a fost confirmată și de Ministerul Apărării din Rusia, care a numit însă retragerea drept un ”gest de binevoință”. Oficialii ruși spun că prin această decizie demonstrează că nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor de export pentru produsele agricole din Ucraina.

La 30 iunie, ca un gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au încheiat sarcinile atribuite pe insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo. Astfel, am demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat un oficial din Ministerul rus al Apărării.

Pe de altă parte, Comandamentul Operațional de Sud al Armatei Ucrainene susține că rușii s-au retras ca urmare a bombardamentelor intense: ”În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”.

Insula Șerpilor, care a fost ocupată de ruși încă de la începutul conflictului militar, a fost ținta bombardamentelor ucrainene în ultima perioadă. În urmă cu trei zile, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud a declarat că trei sisteme de rachete Panţîr-S1 au fost distruse în Insula Şerpilor, în urma unor atacuri cu rachetă.