Miniștrii de Externe ai G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA) condamnă, într-o declarație comună transmisă marți, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, arestarea „pe motive politice” a disidentului Alexei Navalnîi și a celorlalți protestatari pașnici și fac un apel la autoritățile ruse pentru eliberarea „imediată și necondiționată” a acestora.

„Suprimarea violentă de către forțele de poliție a dreptului indivizilor de a-și exprima opinia este inacceptabilă”, precizează declarația comună.

Miniștrii de Externe ai G7 susțin că evenimentele din Rusia confirmă „un model negativ” permanent de reducere a spațiului de manifestare a opoziției, societății civile și a vocilor independente. Ei condamnă, din nou, „în termeni cât mai puternici otrăvirea domnului Navalnîi”, în august 2020, cu o substanță dezvoltată de Rusia.

„Reiterăm că orice utilizare a armelor chimice este inacceptabilă și contravine normelor internaționale împotriva utilizării acestor arme”, mai precizează documentul.

G7 va continua să monitorize răspunsul Rusiei la apelurile internaționale pentru eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi și a celorlalți protestatari și jurnaliști, considerând că au fost reținuți „în mod arbitrar”, precum și o anchetă penală privind otrăvirea disidentului rus.