Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, vine, miercuri, într-o vizită oficială la București, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Nu este clar la acest moment care va fi agenda discuțiilor, dar surse guvernamentale declarau pentru G4Media.ro că Guvernul i-ar fi lansat invitație omologului său austriac, Gerhard Karner, să vină în vizită la București, în speranța că-i va putea schimba acestuia poziția legat de intrare României în Schengen.

Karner ar fi răspuns că poate să vină în următoarele două luni, însă liderii coaliției de guvernare sunt de acord ca vizita să aibă loc doar dacă Austria anunță în prealabil că sprijină România, anul acesta, pentru intrarea în Schengen. Guvernul austriac nu a făcut până la acest moment un astfel de anunț.

Surse guvernamentale au declarat la începutul lunii martie pentru G4Media.ro că se fac demersuri pe lângă Suedia și Spania pentru susținerea României și pentru reluarea votului privind extinderea Schengen cât mai curând. Suedia ar fi în continuare reticentă, ținând cont de votul Austriei, în timp ce Spania ne tratează cu o deschidere totală. Spania urmează să preia președinția Uniunii Europene la data de 1 iunie.

O piedică o constituie în continuare votul Olandei, care nu și-a schimbat poziția în privința Bulgariei și nici nu intenționează să o schimbe. De altfel, spun aceleași surse, sunt mai mari șansele ca România să se rupă de Bulgaria la vot în procesul de aderare la Schengen, decât să renunțe Olanda la poziția sa anti-Bulgaria.