Ministerul rus al Apărării spune că unele trupe poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor după ce au terminat exerciții, potrivit agenției de presă Interfax, citată de BBC.

Dar exercițiile la scară largă în toată țara continuă, adaugă Interfax.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat, marți dimineața, că guvernul crede în continuare că o invazie a Ucrainei este „foarte probabilă”, în ciuda faptului că ministrul de externe al Rusiei a spus că posibilitățile de diplomație sunt „departe de a fi epuizate”.

„Ar putea fi iminent”, a spus Liz Truss pentru BBC Breakfast.

„Știm că rușii sunt foarte pregătiți, au trupele care înconjoară Ucraina și ar putea face asta în foarte scurt timp. Dar nu este sigur și mai este timp pentru diplomație. Mai este timp ca Rusia să se retragă din prag”, adaugă ea.

Întrebată dacă o invazie ar putea avea loc chiar miercuri, citată de oficialii americani ca o posibilă dată la care Rusia ar putea ataca, ea spune: „Ar putea fi imediat. Știm că rușii sunt gata să invadeze”.

Un oficial american citat de CBS a declarat, luni, că Rusia a mutat piese de artilerie de rază lungă și lansatoare de rachete în poziție de tragere.

Potrivit sursei citate, câteva unități ruse au părăsit bazele și încep să se deplaseze în „poziții de atac”. Această mișcare marchează o schimbare față de duminică, când unele dintre unități părăsiseră zonele de adunare, dar nu luaseră încă ceea ce ar putea fi privit drept poziții de atac.

SUA consideră că Rusia va ataca Ucraina până la sfârșitul săptămânii, deși nu este încă sigur cum va arăta atacul, a mai spus oficialul citat de CBS News.