Mitropolia Moldovei și Bucovinei a trimis o adresă oficială membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care cere anularea restricțiilor pentru organizarea pelerinajelor și propune ca măsură de siguranță sanitară montarea unui panou din plexiglas deasupra raclei cu moaște, care să fie dezinfectat la fiecare oră, scrie Ziarul de Iași.

Solicitarea Mitropoliei Moldovei vine în contextul pelerinajului de sărbătoarea Sfintei Parascheva, din 14 octombrie, însă în 27 octombrie este prăznuit și Sfântul Dimitrie cel Nou. În fiecare an, Patriarhia organiza ample procesiuni în București și are loc pelerinajul la moaștele sfântului, când sute de mii de oameni veneau la sărbătoare.

Conform publicației, Mitropolia Moldovei se angajează că va lua măsuri de prevenție sanitară la raclă, asigurând un panou din plexiglas deasupra care urmează să fie dezinfectat o dată pe oră și pe care pelerinii să îl poată atinge.

Mitropolia a mai cerut ca CJSU Iași să discute la nivel național pentru abrogarea Hotărârii nr. 47 / 05.10.2020, prin care este restricționat accesul pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă, mai ales în contextul în care aceștia susțin că și-au modificat programul de la Iași și, astfel, riscul de a se crea o aglomerație a scăzut.

Reprezentanții CJSU au trimis solicitarea Mitropoliei către CNSU și DSP.