Acasă Externe Moldova este una dintre țările de pe planetă care cunosc anul acesta cea mai mare îmbunătățire a stării democrației. Cei mai mulți oameni de pe planetă însă nu mai trăiesc într-o democrație

Moldova este una dintre țările de pe planetă care cunosc anul acesta cea mai mare îmbunătățire a stării democrației. Cei mai mulți oameni de pe planetă însă nu mai trăiesc într-o democrație

0
Moldova este una dintre țările de pe planetă care cunosc anul acesta cea mai mare îmbunătățire a stării democrației. Cei mai mulți oameni de pe planetă însă nu mai trăiesc într-o democrație

În sfârșit, potrivit proaspăt publicatului studiu intitulat „Indicele democrației”, realizat de săptămânalul britanic The Economist (cea mai influentă publicație din lume), democrația se află în declin la nivel mondial. În studiul său anual, The Economist constată că în 2021 doar 45,7% din populația lumii trăia într-o formă de democrație. Procentul este semnificativ mai mic decât în 2020, când a fost de 49,4 la sută.

Anul aceasta, singurele democrații autentice, complete, de pe planetă sunt țările scandinave și Elveția, Islanda, Germania, Irlanda, Olanda și Marea Britanie, Canada, Japonia și Taiwan. Cu toatele, democrațiile totale sunt doar 21 la număr, din cele aproape 200 de țări ale planetei. Toate democrațiile reale sunt situate în emisfera de nord, cu câteva excepții: Australia, Noua Zeelandă și… Uruguay.

Majoritatea celorlalte țări europene, precum și Statele Unite, se află în categoria “democrațiilor deficitare” (flawed democracy).

Pe ultimul loc de pe planetă se află Afganistanul, care a coborât anul acesta sub Coreea de Nord și Birmania (Myanmar).

România se situea pe locul 61, exact înainte de Mongolia și Serbia, iar Republica Moldova puțin mai jos, pe locul 69, însă în continuare în categoria “democrație deficitară” (însă remediabilă). De altfel, printre țările de pe întreaga planetă pe care studiul le găsește a fi trecut prin cea mai mare îmbunătățire a scorului lor global, studiul menționează Indonezia și… Moldova.

Ucraina, în schimb, este și mai jos, pe locul 86, în categoria “regim hibrid”, iar mult dedesubt — Rusia, cu 124, la rubrica “regim autoritar”, prinsă între Etiopia și Niger, Rusia situându-se așadar, din punctul de vedere al democrației, sub Etiopia aflată în plin război civil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.