Poliția din Moldova susține că a dejucat un plan rusesc de destabilizare a țării, înainte de protest: ”Directă legătură cu Wagner”/  54 de participanți la protest, conduși la poliție / Un agent rus urma să meargă la adresele din Chișinău unde erau cazați agitatorii și să-i instruiască: ”Primeau până la 10.000 de dolari”

Poliția din Republica Moldova a anunțat, printr-un comunicat de sâmbătă, că are informații conform cărora, în timpul protestului anunțat duminică, sunt anunțate ”acțiuni destabilizatoare și dezordini în masă”. Anunțul vine la două zile după ce serviciile de informații americane au declasificat informații conform cărora Rusia va încerca să răstoarne guvernul pro-european de la Chișinău prin manifestații de stradă.

UPDATE 16.02 Încă de la începutul protestelor de duminică, 54 de participanţi, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios şi obiecte interzise la ei, au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru identificare şi documentare. „Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoţiţi de adulţi”, a transmis poliţia.

UPDATE 14:16 Protestul organizat de Partidul Șor a început, duminică, în Chișinău. Mai mulți polițiști au format un cordon viu și au blocat inclusiv cu autobuze bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Nemulțumiți, protestatarii s-au luat la harță cu oamenii legii, transmite TV8.md.

UPDATE 10:45 Poliția din Moldova a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținută duminică, începând cu 10:30, că a dejucat un plan rusesc de destabilizare a țării. Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Moldova, a explicat modul în care urmau să fie folosite persoane fără discernământ și cum un agent rus urma să meargă la adresele din Chișinău unde erau cazați agitatorii: ”Sumele de bani pe care le primeau ajungeau și la 10.000 de dolari”, susțin autoritățile.

sursa foto: Captură video

Principalele declarații:

 • Organizatorii au avut câteva obiective.
 • Unele legate de crearea haosului, apoi persoanele cu dizabilități care nu aveau discernământ urmau să creeze anumite acțiuni. Sunt servicii specializate din afara Moldovei care vor să destabilizeze țara.
 • Au ajuns informații despre serviciile specializate din Rusia care urmau să organizeze acțiuni. Agentul nostru sub acoperire care a fost infiltrat în operațiune a intrat în contact cu un cetățean cu cetățenie moldoveană și rusă venit din Federația Rusă care urma să instruiască în legătură cu acțiunile de destabilizare a mai venit în ianuarie în Moldova și avea un pașaport în care și-a schimbat de mai multe ori numele de familie.
 • Urmau să fie 10 grupe de la 5 la 10 persoane care trebuiau să fie cazate în Chișinău la mai multe adrese. Iar persoana din Rusia trebuia să meargă la fiecare adresă, să facă instructajul și era în coordonare directă cu persoana din Federația Rusă care coordona.
 • O să ascultați inclusiv unele înregistrări de la adresele unde au mers agenții sub acoperire. O să vedeți sumele care urmau a fi acordate persoanelor. Sumele ajung până la 10.000 de dolari.
 • Operațiunea s-a desfășurat ieri, când au fost ridicate 25 de persoane, marea majoritate dau declarații. Această grupare avea posibilitatea inclusiv de a fabrica vize și documente de o calitate superioară pentru ca diferite persoane să intre în Moldova sub paravanul altor state.
 • În această dimineață am avut și o alertă cu bombă venită în maniera de destabilizare și dezorientare.
 • Să spunem că are legătură directă cu acest grup (Wagner, n.red.) și cu ce s-a întâmplat la aeroport (un membru Wagner care încerca să intre în țară, n.red.).
 • În acest proces sunt implicate și partide de opoziție din Moldova. Ne uităm și la cine organizează protestele de astăzi, când trebuia să aibă loc acțiunea destabilizatoare.
 • Pericolul destabilizator este continuu, când ne uităm la cifre, nu este vorba doar de 25 de persoane, este vorba de un număr mult mai mare.

<span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>

 • UPDATE 10:13 Un reprezentant Wagner a încercat să intre în Republica Moldova înainte de protestul de duminică, anunță Poliția de Frontieră citată de presa de la Chișinău. Detalii, aici. 

știrea inițială

Poliția cere ca persoanele care se vor deplasa în fața coloanei de protestatari să aibă fețele descoperite, iar manifestanții să nu poarte mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

Autoritățile de la Chișinău mai cer organizatorilor manifestației să desfășoare protestul doar în forma, locul și termenul indicate în declarația prealabilă și să nu admită abateri de la acestea, să desemneze un coordonator al evenimentului și să comunice în timp util cu Poliția.

Vineri, SUA au acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, iar spionajul american a transmis că indivizi care au legături cu Rusia plănuiesc proteste care să răstoarne guvernul de la Chişinău.

 •  „În anii trecuţi am văzut că Rusia a încercat şi a eşuat să destabilizeze alte ţări europene”, a continuat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, menţionând că o astfel de încercare a existat în Muntenegru în 2016, relata AFP.

Kirby le-a mai spus reporterilor de la Casa Albă că informaţiile pe care le-a împărtăşit vineri sunt informaţii recent declasificate de serviciile de spionaj şi a precizat că SUA au transmis aceste informaţii – plus „detalii suplimentare” – autorităţilor moldovene „pentru ca acestea să poată investiga în continuare şi să întrerupă planurile ruseşti”. Mai multe detalii, aici.

Autorităţile de la Chişinău au demarat verificări, după ce 80 de tineri din Republica Moldova ar fi fost trimişi de Ilan Şor în Turcia pentru a fi instruiţi cum să organizeze provocări în timpul protestelor.

În România, RTV este singura televiziune care a dat tribună Marinei Tauber, organizator principal al protestelor despre care Moldova și SUA susțin că sunt instrumentate de Rusia. Narativele Kremlinului au fost expuse în prime-time pentru publicul românesc. Detalii, aici și aici. 

Comunicatul integral al Poliției din Republica Moldova

Poliția Națională deține informația că pentru ziua de mâine, în timpul protestului se intenționează organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă.

În acest context solicităm organizatorilor și participanților să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului.

Cerem, în mod special, asociației obștești cu insigne și însemne ilegale, care se deplasează în fața coloanei de participanți să fie cu fețele descoperite.

Informăm chișinăuienii că începând cu ora 13:00 pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și str. Mihai Viteazul traficul va fi parțial blocat. Îndemnăm șoferii să-și păstreze calmul și să evite această zonă.

Vă înformăm că, Poliția nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune, inclusiv asupra angajaților săi.

Persoanele care nu respectă conduita impusă de Legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, dezordini sau destabilizări vor purta răspundere conform legislației.

Oamenii legii, ca de fiecare dată, vor asigura ordinea și securitatea publică, siguranța cetățenilor și a circulației rutiere.

În vederea consolidării dialogului cu cetățenii și exercitării corespunzătoare a misiunii ce revine Poliției, îndemnăm toți participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

Amintim organizatorilor să desfășoare întrunirea doar în forma, locul și termenul indicate în declarația prealabilă și să nu admită abateri de la acestea; să desemneze un coordonator al întrunirii și să comunice în timp util cu Poliția. Tot organizatorii sunt responsabili de comportamentul manifestat de participanți și desfășurarea întrunirii în sine, aceștia fiind obligați să comunice participanților limitele cadrului legal, dar și cum pot avea grijă de propria siguranță.

Totodată, solicităm să nu admită participarea la protest a persoanelor minore, fără însoțitor.

Amintim participanților la întrunire că sunt obligați:

– să respecte legislația, ordinea publică și cererile legitime ale Poliției;

– să se abțină de la acțiuni care pot împiedica desfășurarea pașnică a întrunirii și de la incitarea la astfel de acțiuni;

– să evite purtarea măștilor sau altor obiecte de acoperire a feței;

– să părăsească întrunirea la cererea organizatorului și/sau a reprezentantului autorității administrației publice locale ori a organului de poliție; în timpul întrunirii să nu dețină arme, obiecte explozive, substanțe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor.

Atenționăm transportatorii auto, care intenționează să aducă persoane din diferite localități spre capitală, să asigure transportarea acestora cu respectarea normelor stabilite în vederea garantării siguranței persoanelor (prezența actelor necesare, respectarea vitezei de deplasare, a numărului de locuri, etc.).

În timpul deplasării să respecte prevederile Regulamentului circulației rutiere, să nu pună în pericol pasagerii sau alți participanți la trafic. Solicităm ca imediat după debarcarea persoanelor, să nu perturbeze traficul în Chișinău, iar unitățile de transport să fie parcate în locurile special amenajate și să nu blocheze căile de acces.

Vă asigurăm că, forțele de ordine vor interveni și vor descuraja orice acțiune care va pune în pericol siguranța cetățenilor sau a participanților la eveniment.

Solicităm informarea imediată a Poliției dacă cineva observă obiecte dubioase, persoane suspecte, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică. Dacă sunteți martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.