Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a semnat joi, 3 martie, alături de premier și președintele Parlamentului, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Este un moment istoric pentru Republica Moldova, justificat de Maia Sandu prin faptul că ”unele decizii trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii, pentru a le asiura generațiilor viitoare un trai mai bun”.

”Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, sunt cuvintele cu care Maia Sandu a făcut anunțul istoric pentru Chișinău.

Maia Sandu a declarat că cererea oficială îi este adresată președintelui Franței, Emmanuel Macron, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina, atât Kievul, cât și Georgia au semnat cererile oficiale de aderare la UE. E important de spus însă că Republica Moldova, ca și Georgia și Ucraina, au pe teritoriile lor conflicte active sau înghețate, ceea ce face ca negocierile de aderare la UE să fie extrem de dificile.