Moscova a criticat puternic decizia Youtube de a șterge de pe platforma sa canalul în limba germană a televiziunii Russia Today finanțate de Kremlin, acuzând compania americană de „război informațional” și amenințând că o va bloca, relatează Moscow Times.

Youtube anunțase marți că a șters canalul în limba germană al Russia Today pentru încălcarea repetată a regulilor sale vizavi de dezinformarea legată de coronavirus, scrie Hotnews.ro.

Guvernul german a respins orice implicare în decizie după ce a fost acuzat de Rusia de acest lucru. „Acesta este un război media adevărat dus de statul Germania împotriva statului Rusia”, a scris pe Twitter redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonyan, cerând guvernului de la Moscova să interzică „din respect față de sine” organizații media germane, printre care Deutsche Welle, ARD și ZDF.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a spus jurnaliștilor ruși că Kremlinul va avea „toleranță zero” față de ceea ce a descris drept „cenzură” și „împiedicarea diseminării de informații prin mass-media”, potrivit agenției TASS. „Dacă organismele noastre de supervizare găsesc că aceasta constituie într-adevăr o încălcare a legislației noastre, atunci evident că nu poate fi exclusă forțarea [Youtube] de a se conforma legilor noastre”, a mai spus Peskov.

Comentariile sale au venit la câteva ore după ce Roskomnadzor, autoritatea rusă de monitorizare a mass-media, a amenințat că va bloca Youtube dacă nu revine asupra deciziei. Ministerul rus de externe a catalogat ștergerea canalului RT drept „război informațional” și a anunțat într-un comunicat remis presei că analizează măsuri de retorsiune.

„Natura acestui incident care se încadrează în logica războiului informațional dezlănțuit împotriva Rusiei face din măsurile simetrice de retorsiune împotriva presei germane nu doar adecvate ci și necesare”, amenință comunicatul. Ministerul de externe de la Moscova a anunțat de asemenea că a cerut „autorităților ruse competente” să întocmească o listă de măsuri care să fie luate împotriva mass-media din Germania.

Compania Youtube a fost implicată și într-o altă controversă în Rusia luna aceasta după ce a înlăturat mai multe înregistrări video urcate pe platforma sa de disidentul rus Alexei Navalnîi înaintea alegerilor parlamentare, citând un ordin al guvernului de la Moscova. Mutarea a fost amplu criticată atât în Rusia cât și în străinătate, Navalnîi acuzând că giganții tech americani ca Google și Apple au devenit „complicii Kremlinului”.