În cursul dimineţii de 19 martie 2021, municipiul Iași a depăşit rata de 3 infectări cu COVID-19 la mia de locuitori (municipiul Iași are o rată de infectare de 3,12). Aceasta înseamnă că municipiul a intrat în scenariul roșu, iar barurile, restaurantele dar şi sălile de jocuri de noroc din oraș se închid în interior.

Totuşi, pentru că acest lucru să se întâmple este nevoie de o decizie la nivel local. După ce a depăşit rata de infectare de 3 la mie, autorităţile locale se vor organiza într-un comitet judeţean unde vor hotăra în mod oficial închiderea acestora.

Aşa cum preciza, în urmă cu câteva zile prefectul Marian Grigoraș, intrarea în scenariul roşu era una iminentă. Instituţia Prefectului a publicat în această dimineaţă lista cu rata de infectare pe fiecare localitate din judeţul Iași, iar pentru municipiul Iași rata de incidenţă a trecut de 3 la mie iar acest lucru va duce automat la o decizie în acest sens.

Odată cu intrarea în scenariul roşu, în localitatea aferentă activităţile ce presupun prezenta oamenilor în interior se suspendă. Concret, restaurantele, barurile vor putea să îşi desfășoare activitatea doar exterior, iar sălile de jocuri de noroc vor fi închise. Aceeaşi soartă vor avea şi instituţiile de cultură.

De asemenea, este permisă prepararea și comercializarea hranei care nu se consumă în spațiile respective.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați din domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia LOTO.

Școala va fi în continuare funcţională dar în sistem hibrid. Un ordin comun al ministrului Sănătății şi al ministrului Educaţiei prevede faptul că până la o rată de infectare de 6 la mie, şcoală va rămâne deschisă.

Aşadar:

  • Sălile de spectacole, teatrele și cinematografele se închid
  • Restaurantele, barurile îşi vor suspenda activitatea în interior
  • Sălile de jocuri se închid
  • Școala se va menţine că şi până acum, în scenariul galben, iar anii terminali vor intra în sistem hibrid

Scenariul roşu va continua, chiar dacă rata de infectare scade sub 3 la mia de locuitori, timp de 14 zile. După această perioadă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întâlni iar dacă rata de infectare va fi sub 3 la mia de locuitori, activitatea în unităţile menţionate mai sus va fi reluată.

Totuşi dacă rata de infectare se va menţine peste 3 la mia de locuitori, scenariul roşu va fi menţinut în vigoare încă 14 zile. Altfel, dacă rata de infectare sare de 6 la mia de locuitori, Iașul ar putea intra în carantină totală.

Autoritățile locale au precizat că astăzi vor avea discuții despre votarea deciziei de intrare în scenariul roșu. Cel mai probabil decizia va fi luată tot astăzi.