Armata daneză a fotografiat nave rusești la locul exploziilor care au afectat gazoductul Nord Stream cu patru zile înaintea incidentului, scrie cotidianul german T-Online.

Potrivit sursei citate, există 112 fotografii cu nave rusești la locul incidentului. Acestea au fost realizate de marina daneză cu patru zile înainte de explozii, potrivit informațiilor publicate de cotidianul danez „Information”. Ministerul danez al Apărării a confirmat existența imaginilor, dar dorește să le țină secrete pentru a proteja activitatea de informații.

Navele din Kaliningrad

În urmă cu trei săptămâni, t-online a relatat în exclusivitate despre nave speciale ale armatei ruse cu macarale și mini-submarine, care s-ar fi îndreptat spre locul incidentului de la nord-est de Bornholm pe 21 și 22 septembrie 2022 . Forțele armate daneze și suedeze au mers, de asemenea, în patrulare în acel moment iar barca de patrulare daneză „Nymfen” a întâlnit mai târziu militari ruși la locul exploziilor.

„Information” a „solicitat acces la imaginile și înregistrările video ale navelor rusești realizate la 22 septembrie 2022 la bordul ‘P524 Nymfen’”, scrie ziarul danez. Ministerul danez al Apărării a confirmat existența a 112 fotografii „care sunt vizate de cererea dumneavoastră (…)”. Cu toate acestea, accesul la ele nu poate fi acordat deoarece „fac parte din activitatea de informații”. Ministerul nu a furnizat alte informații.

Suedia suspectează actori statali

Potrivit „New York Times”, anchetatorii suedezi și danezi nu ar avea încredere în pistele pe care le urmărește procurorul general german și se simt presați să contracareze povestea devenită publică prin intermediul presei. Se vorbește de o operațiune „cu steag fals”, adică de o pistă care a fost lansată intenționat pentru a ascunde cine sunt autorii.

Autorii „au acționat în cunoștință de cauză, știind că vor lăsa urme”, a declarat procurorul Mats Ljungqvist, care s-a ocupat săptămâna trecută de anchetă în Suedia. Având în vedere explozibilii folosiți, un număr foarte mare de actori este exclus. Un stat în calitate de creier în spatele atacurilor rămâne cel mai probabil scenariu.

„Diverse încercări de influențare”

„Zeit” și ARD au relatat că anchetatorii germani suspectează că iahtul cu vele „Andromeda”, în special, ar avea legătură cu atacul. Cu toate acestea, experții se îndoiesc de multe detalii ale tezei. Informațiile neconfirmate ale serviciilor de informații americane despre un „grup pro-ucrainean” care ar acționa în mod privat, despre care a scris „New York Times”, sunt întâmpinate cu la fel de mult scepticism.

Un raport de pe blogul jurnalistului american Seymour Hersh, răspândit la nivel internațional, potrivit căruia SUA ar fi creierul atacurilor, este considerat îndoielnic și în mare parte respins. Ljungqvist a declarat că nu dorește să comenteze rapoartele individuale ale presei, dar multe dintre „teoriile fierbinți” pot fi excluse cu ușurință. „Incidentul a devenit, în mod evident, o arenă deschisă pentru diverse încercări de influențare”.

La 26 septembrie 2022, exploziile au distrus gazoductele germano-ruse Nord Stream 1 și 2 pe fundul Mării Baltice . Livrările s-au oprit în acel moment.