Juriile naţionale din şase ţări au fost excluse din concursul Eurovision şi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe voturile exprimate de ţări cu modele de vot similare atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală.

Notele juriilor respective au fost eliminate după ce au fost înregistrate posibile tentative de ”manipulare”. Un observator independent a remarcat „tipare de vot incorecte în rezultatele din şase ţări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision. Din acest motiv, voturile juriului din România, Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia si San Marino au fost citite de supervizorul executiv al concursului, Martin Österdahl, în locul juriului ţărilor respective, potrivit Escxtra. Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei. Deşi aceleaşi probleme au fost şi la alte două televiziuni, Ucraina, care se confruntă cu un război şi care dintr-un adăpost a comentat competiţia muzicală, a transmis totuşi în direct de la Kiev notele juriului. “Nu am reuşit să stablim conexiunea cu România, aşa că, încă o dată, o să mă îndrept către şeful care se ocupă de tot, domnul Martin Österdahl, au anunţat prezentatorii Eurovision.

Comunicatul oficial emis de European Broadcasting Union’s (EBU): „Au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a şase ţări, aşa cum reiese din analiza procesului de votare al juriului, efectuată de partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări care au înregistrări similare de vot. Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare. Orice încercare suspectă de manipulare a votului la Eurovision este luată în serios de EBU, care are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucţiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influenţa sau nu rezultatele votului“. Şi trupa care a reprezentat Moldova, Zdob şi Zdub, a semnalat situaţia pe pagina de Facebook:. ”Referitor la voturile juriului, a intervenit EBU. Le-a anulat. Căutaţi în internet declaraţia EBU. Voturile din 6 ţări au fost anulate” – le-au spus muzicienii moldoveni fanilor lor de pe reţeaua de socializare.

Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia „Stefania” care a primit din partea publicului 439 de puncte, un total de 631 de puncte. Reprezentantul României s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte. Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7