Noi măsuri de relaxare, aprobate pentru 1 iunie. Evenimentele private pot avea loc cu peste 50 de persoane în spații închise și peste 70 în spații deschise, dacă toți participanții sunt vaccinați. La birou, angajații vor putea renunța la mască dacă sunt maxim cinci persoane în încăpere și toate sunt vaccinate.

Potrivit noilor reglementări anunțate de premierul Cîțu pentru evenimentele private la care NU toate persoanele sunt vaccinate se impune limita de 50 de persoane în spații închise și 70 în spații deschise. La evenimentele private care depășesc limita, la intrare trebuie verificat dacă persoanele sunt vaccinate, fie pe telefon, fie pe foaie. Organizatorul trebuie să se asigure, cine face invitația trebuie să se asigure. Creșterea capacității și la nunți, și la sălile de sport și la orice eveniment e o decizie a organizatorului”, a completat Raed Arafat.

Vaccinarea ajută și merită. Cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât putem elimina celelalte restricții mai repede”, a spus premierul Cîțu.

Principalele declarații:

Florin Cîțu:

Vorbim despre măsuri de relaxare, în continuare, care vin în urma rezultatelor bune. Dau citire celor mai importante măsuri:

 • Am crescut numărul participanților la activitățile culturale artistice în spații deschise, de la 500 la 1000 de persoane, doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală.
 • Peste 1000 de persoane, doar vaccinate. 
 • S-a mărit la 8 numărul persoanelor care pot circula în grupuri.
 • 50 de persoane în spații închise și 70 în spații deschise la evenimentele private, iar numărul poate fi mai mare dacă toate persoanele sunt vaccinate.
 • La evenimentele sportive vom avea centre de vaccinare.
 • A fost crescut numărul persoanelor la activități culturale în spații închise, la 70% din capacitatea spațiului.
 • Cei vaccinați nu vor putea mască la birou dacă sunt maxim cinci persoane.
 • La workshop-uri în spații închise pot participa 70% din capacitatea spațiului. Conferințe cu cel mult 100 de persoane dacă la activitate sunt doar persoane vaccinate.
 • S-au redeschis locurile de joacă din spații închise până la 50% din capacitate.
 • La sălile de sport sau fitness 70% din capacitatea spațiului, dar mai mult dacă toți sunt vaccinați.
 • Gradul de ocupare de la interior în restaurante crește la 70%. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.
 • S-a creat cadrul legal pentru intrarea pe teritoriul României pentru cetățenii străini și apatrizi în scop turistic.

Marți, comitetul de coordonare a vaccinării a transmis că un sfert din populația eligibilă a României a fost imunizată cu cel puțin o doză de vaccin anti-Covid și că 20% a fost imunizată cu schema completă. Totodată, INSP a anunțat miercuri că rata de pozitivare a testelor pentru coronavirus a continuat să scadă, pentru a opta săptămână la rând, iar astăzi a coborât chiar sub 1%.

Totodată, din 11 mai, toate județele și Bucureștiul au intrat și s-au menținut în scenariul verde, cu incidențe de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori. În aceste condiții, din 15 mai au fost ridicate restricția de purtare a măștii în spații publice (cu unele excepții) și a interdicției de circulație pe timpul nopții.