Cresc tensiunile diplomatice între Franța și Marea Britanie, după decesul celor 27 de migranți în Canalul Mânecii. Ministrul francez de Externe a anulat o vizită a omologului său britanic, după ce Boris Johnson a cerut Franței “să ia înapoi migranții care au traversat”.

Ministrul francez de Interne Gerald Darmanin a anulat vineri vizita omologului său britanic, Priti Patel, la o întâlnire pe tema migrației, programată duminică. Decizia vine după ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a cerut Franței să ”ia înapoi migranții care au reușit să treacă”, într-o scrisoare trimisă joi președintelui francez Emmanuel Macron.

În scrisoarea transmisă, Marea Britanie propunea cinci pași pentru evitarea unor astfel de tragedii, printre care și înființarea de patrule comune maritime, terestre și aeriene, o idee pe care Franța o respinge categoric.

Ministrul de externe francez cataloghează scrisoarea, într-un mesaj transmis omologului englez, drept o ”dezamăgire” și susține că publicarea ei a ”înrăutățit” lucrurile, ceea ce a determinat anularea vizitei. ”Considerăm că scrisoarea publică a premierului britanic este inacceptabilă și contravine discuțiilor dintre noi. Drept urmare, Priti Patel nu mai este invitată”, a precizat aceasta.

Duminică, la Calais, va avea loc un summit pe tema migrației, organizat de Franța, la care vor participa oficiali din Belgia, Olanda, Germania și ai Comisiei Europeană, și la care trebuia să participe și ministrul britanic, însă invitația acestuia a fost retrasă.