Orange și Proximus au ales Nokia pentru a contribui la construirea rețelelor 5G în Belgia, renunțând astfel la Huawei pe fondul presiunilor exercitate de SUA pentru a exclude firma chineză din lista furnizorilor de echipamente cheie în telecomunicații.

Aceste măsuri, de a exclude Huawei din rețelele de nouă generație, sunt printre primele luate în Europa și vin după luni de presiuni diplomatice de la Washington. Americanii susțin că echipamentul Huawei ar putea fi folosit de Beijing pentru spionaj, relatează Reuters.

Capitala belgiană Bruxelles găzduiește organul executiv al Uniunii Europene și parlamentul, ceea ce face din aceasta o problemă deosebit de îngrijorătoare pentru agențiile de informații americane.

„Belgia a fost 100% dependentă de furnizorii chinezi pentru rețelele sale de radio – iar oamenii care lucrează la NATO și la UE făceau apeluri de telefonie mobilă de pe aceste rețele”, a spus John Strand, consultant independent din domeniul telecomunicațiilor. „Operatorii trimit un semnal că este important să aveți acces la rețele sigure.”

Huawei, cel mai mare furnizor mondial de echipamente de telecomunicații, neagă cu tărie acuzațiile SUA și a fost extrem de critic față de apelurile de interzicere a contractelor 5G.

Cu toate acestea, compania a declarat vineri că a acceptat deciziile Orange Belgium și Proximus.

„Acesta este rezultatul unei licitații organizate de operatori și rezultatul pieței libere. Acceptăm concurența loială. Cu cât un lanț de aprovizionare este mai diversificat, cu atât devine mai competitiv”, a spus un purtător de cuvânt al Huawei, adăugând că firma chineză furnizează echipamente în Belgia de mai bine de un deceniu.