Cold Response 2022 va avea loc la doar câteva sute de kilometri de granița cu Rusia și, deși a fost planificat cu mult înainte de invadarea Ucrainei, acum are o semnificație mai mare. 

Pe partea rusă a graniței arctice de 196 de kilometri care o separă de Norvegia se află Peninsula Kola, unde se află Flota de Nord și un număr mare de arme nucleare și instalații militare. “Nu există nicio amenințare militară explicită împotriva NATO sau a teritoriului norvegian”, a spus ministrul norvegian al Apărării, Odd Roger Enoksen, dar “situația din Europa este imprevizibilă”. Gardianul graniței de nord a NATO în Europa, Norvegia, va exersa gestionarea trupelor aliate pe teritoriul său, în conformitate cu Articolul 5 din Carta NATO, care cere statelor membre să vină în ajutorul unui alt stat membru în cazul unui atac.

NATO arată că exercițiul Cold Response 2022 este un exercițiu regulat și planificat de mult timp, pe care Norvegia îl găzduiește de două ori pe an. “Exercițiul din acest an a fost anunțat în urmă cu peste opt luni și nu are legătură cu invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, la care NATO răspunde cu măsuri preventive, proporționale și neescalatorii”, se arată într-un comunicat de pe site-ul NATO.

Statele vecine, Suedia și Finlanda, care nu fac parte din NATO, dar sunt parteneri, vor participa și ele la Cold Response. Rusia a fost anunțată de desfășurarea exercițiilor cu caracter “pur defensiv”, și a fost invitată să trimită o echipă de observare în Norvegia, dar a refuzat invitația.