Ministerul norvegian al Petrolului nu va forța companiile energetice să vândă gazele către Europa la preț redus, deoarece acest lucru este împotriva regulilor pieței.

“Nu urmăresc o politică prin care să impun companiilor energetice norvegiene să semneze contracte pentru a vinde gaze către Europa la un preț fix”, a scris ministrul norvegian al Petrolului, Terje Asland, într-o scrisoare adresată Parlamentului la 25 august. .

Declarația a fost făcută de ministrul Asland după ce un parlamentar a sugerat că Norvegia ar trebui să dea dovadă de solidaritate și să împartă dificultățile cu Uniunea Europeană (UE), cerând companiilor sale să vândă gaz la un preț scăzut. fixat sub prețul actual al pieței.

Potrivit lui Asland, activitățile de piață trebuie să respecte legea cererii și ofertei. “Când bunurile sunt rare, prețurile vor fi ridicate. Acest lucru va contribui la creșterea producției și la redirecționarea gazului către piețele care au cea mai mare nevoie de el”, a declarat el.

El a adăugat că, mai degrabă decât să reducă prețurile, Norvegia ar trebui să se concentreze pe furnizarea a cât mai mult gaz posibil către Europa, pentru a satisface cererea în creștere și pentru a-și menține poziția de furnizor de gaze de încredere.

El a declarat că furnizorii din Norvegia sunt de mult timp pregătiți să semneze contracte pe termen lung dacă ambele părți convin asupra condițiilor comerciale. Ministrul a subliniat că UE a renunțat la contractele pe termen lung în favoarea pieței spot în urmă cu 20 de ani și că sistemul norvegian încă “a dat posibilitatea companiilor de a alege să încheie astfel de contracte, doar pe baza intereselor economice”.

Norvegia a depășit Rusia și a devenit cel mai mare furnizor de gaze al UE, după ce Moscova a redus cu 80% aprovizionarea prin gazoductul Nord Stream 1. Rusia va continua să reducă semnificativ livrările de gaze către Europa și în luna septembrie, din motive de întreținere a echipamentelor din conducte.

La începutul acestei luni, ministrul Aaland a mai spus că Olso ia în considerare reducerea cantității de energie electrică vândută Europei dacă nivelul apei din rezervoarele hidroelectrice va fi scăzut. 90% din energia electrică a Norvegiei provine din hidroelectricitate. Fiind unul dintre cei mai mari exportatori de electricitate din Europa, Norvegia vinde aproximativ o cincime din producția sa totală de electricitate către vecinii săi.

Unii politicieni norvegieni au propus chiar oprirea exporturilor de electricitate până când riscul unei crize energetice va dispărea.

Măsura luată de Oslo a generat temeri legate de o iarnă dificilă pentru Europa, în special pentru Marea Britanie, Germania și Olanda, trei țări puternic dependente de energia ieftină din Norvegia.