Un nou cutremur a avut loc marți în regiunea Oltenia, cu magnitudinea de 5,7 potrivit Centrului European de Seismologie (EMSC). Este a doua zi consecutivă cu seism în zona Olteniei.

UPDATE 17:58 Un nou cutremur a fost înregistrat la 17:47:33 (ora României), cu magnitudinea 3.9 pe scara Richter, la adâncimea de 15 km, informează INFP.

Cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

UPDATE 17:55 Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat marți că activitatea angajaţilor Primăriei oraşului va fi relocată în spaţiile stadionului din oraş, după ce clădirea Primăriei a fost afectată de cutremur, potrivit News.ro. Detalii, aici. 

UPDATE 17:54 Ministrul Energiei a cerut companiilor energetice de stat să actualizeze planurile de intervenție în caz de cutremur. Detalii, aici. 

UPDATE 17:50 Cutremur în Oltenia: Direcția de Drumuri Craiova începe verificări la toate podurile / Instituția e condusă de un PNL-ist specializat în comunicare interculturală care anterior a lucrat la Ape. Detalii, aici. 

UPDATE 17:30 Un nou cutremur de 4,3 pe Richter s-a produs în aceeași zonă, potrivit Centrului European de Seismologie (EMSC).

Seismul s-a produs la adâncimea de 10 km, la distanță de 70 km NNE de Drobeta-Turnu Severin,
14 km NW de Târgu Jiu.

UPDATE 16:42 Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a declarat că nu există niciun fel de pagube în oraș și nici vreo victimă. Ea a spus, la Antena 3, că seismul s-a simțit puternic, însă nu există nicio pagubă și nici sesizări ale cetățenilor la numerele de urgență.

UPDATE 16:31 Noi imagini din Gorj:

<span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>

sursa foto: Facebook/ Robert Bugă
sursa foto: Facebook/ Robert Bugă
sursa foto: Facebook/ Robert Bugă

UPDATE 16:28 INFP a rectificat din nou seismul de marți, la magnitudinea de 5,7 pe scara Richter.

UPDATE 16:27 Aproximativ 20 de apeluri au fost înregistrate, marţi după-amiază, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, după producerea cutremurului de 5,7 magnitudine pe scara Richter, oamenii sesizând fisuri apărute la anumite construcţii şi elemente de construcţie de la faţada mai multor clădiri care s-au desprins, transmite Agerpres.ro.

Conform ISU Gorj, pompierii militari efectuează misiuni de patrulare/recunoaştere în teren, iar până la acest moment, la nivelul judeţului Gorj s-a constituit Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei la sediul ISU, pentru monitorizarea operativă a situaţiei.

  • „Totodată, s-a crescut capacitatea de intervenţie a inspectoratului pentru gestionarea eficientă a eventualelor situaţii de urgenţă. Până în acest moment, în dispeceratul ISU Gorj s-au înregistrat aproximativ 20 de apeluri care semnalează fisuri apărute la anumite construcţii, elemente de construcţie de la faţada mai multor clădiri care s-au desprins, dar, din fericire, până în acest moment nu au fost înregistrate victime”, informează sursa citată.

UPDATE 16:25 Mai multe persoane din judeţul Hunedoara au sunat, marţi, la 112 după cutremurul de 5,7 produs în Gorj şi simţit în mai multe judeţe ale ţării, transmite News.ro. Oamenii au suferit atac de panică. De asemenea, în judeţul Mehedinţi s-au înregistrat două apeluri la 112, iar 22 de persoane s-au evacuat dintr-un imobil fisurat.

  • ”Ca urmare a seismului înregistrat în cursul zilei de astăzi, până în acest moment în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate două apeluri care au semnalat efecte ale cutremurului în două localităţi. Primul apel semnala faptul că în oraşul Baia de Aramă pe un bloc ANL câteva ţigle sunt în pericol de cădere”, a transmis ISU Mehedinţi.

Sursa citată a precizat că cel de-al doilea apel semnala fisuri în pereţii unui imobil social din municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde 22 de persoane s-au autoevacuat.

UPDATE 16:22 VIDEO Pagubele produse de cutremur în Târgu Jiu: tencuială căzută, cărămizi dislocate, sticle sparte în magazine.

UPDATE 16:18 Secretarul de stat în MAI, șef al DSU, Raed Arafat va susține o declarație de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne, începând cu ora 17:00.

UPDATE 16:16 Imagini din Gorj:

UPDATE 16:15 Coșurile de fum ale Primăriei Târgu Jiu au căzut peste mașinile aflate în apropiere, notează Gorjeanul.ro. Cărămizi și tencuială au căzute de pe mai multe clădiri din municipiu.

UPDATE 16:07 Cutremur în Gorj: clădiri fisurate, elemente de construcție desprinse de pe imobile, sediul prefecturii afectat „destul de mult” / Zeci de apeluri la 112. 

UPDATE 16:04 VIDEO Cum a fost simțit cutremurul la Tismana – Gorj: turla unei biserici a fost serios afectată.

UPDATE 15:59 ISU Gorj a anunțat că oamenii semnalează fisuri ale clădirilor și elemente de fațadă căzute, iar momentan nu sunt cunoscute informații despre eventuale victime.

UPDATE 15:57 Guvernul a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție telefonică cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs marți în regiunea Olteniei. Premierul a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin, transmite Guvernul:

  • ”În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister”.

UPDATE 15:53 Cutremurul a fost resimțit puternic și în Cluj:

<span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>

UPDATE 15:52 Mai multe persoane au publicat înregistrări video din timpul cutremurului:

UPDATE 15:51
<span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>
UPDATE 15:49 Seismul a fost revizuit la magnitudinea de 5,5 pe scara Richter.

UPDATE 15:48 O a treia replică a seismului a fost înregistrată, conform autorităților.

UPDATE 15:45 Pe rețelele de socializare circulă fotografii din magazine care arată că seismul a fost resimțit puternic, iar în unele cazuri produsele au căzut de pe rafturi.

sursa foto: Facebook/ Meteoplus
sursa foto: Facebook/ Meteoplus
sursa foto: Facebook/ Meteoplus

UPDATE 15:40 ISU Olt a transmis în urma cutremurului că echipajele operative din cadrul subunităților de intervenție execută recunoașteri în teren:

  • ”Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, pot fi găsite pe pagina: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/”.

UPDATE 15:39 O a doua replică a fost înregistrată în urma seismului, de 3,4 pe scara Richter.

UPDATE 15:38 Primarul din Târgu Jiu a declarat la Digi24 că de pe clădirea primăriei, veche de peste 100 de ani, au căzut coșurile care au avariat mașinile parcate în fața instituției.

UPDATE 15:37 În județul Alba, o parte dintre locuitori a primit mesaj RO-Alert.

UPDATE 15:36 La Târgu Jiu oamenii au ieșit în piața din fața primăriei, conform martorilor oculari.

UPDATE 15:33 A fost înregistrată o replică de 3,5 pe scara Richter.

UPDATE 15:32 Mihai Diaconescu, seismolog la INFP, a declarat la Antena 3 că seismul s-a produs la 10 km sud față de cutremurul de ieri: ”Deocamdată suntem în evaluare”, a mai spus acesta: ”Nu este replică, celelalte de ieri trebuie să le privim ca pre-șocuri și cel de azi șocul principal și probabil vor urma replici”, a mai transmis acesta.

UPDATE 15:30 Pe contul de Twitter al INFP oamenii transmit că seismul s-a simțit și în Alexandria, Pitești, Sibiu, Brașov, Cluj, Caracal și Giurgiu.

știrea inițială

Seismul s-a resimțit puternic în orașe precum Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova.

Cutremurul a avut loc la 8 km nord-vest de Târgu-Jiu și 70 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin.

Site-ul oficial al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) e picat, la fel ca și luni, când s-a produs un alt cutremur.

Imagini prezentate de Antena 3 din Râmnicu Vâlcea arată cum tencuiala de pe fațada unei clădiri a căzut peste scaunele unei terase.