Social-democrații, Verzii și liberalii din FDP au anunțat că o coaliție “semaforizată” între cele trei partide va face presiuni pentru dezvoltarea unei federații europene cu drepturi depline.

Potrivit acordului de coaliție prezentat miercuri, coaliția dorește să folosească actuala Conferință privind viitorul Europei ca punct de plecare pentru a reforma UE.

Conferința ar trebui să conducă la un proces constituțional și, în cele din urmă, la un stat federal european, se arată în document.

“O Europă suverană este cheia pentru politica noastră externă”, a declarat Olaf Scholz, care va fi probabil învestit în funcția de cancelar în a doua săptămână din decembrie.

“În calitate de țară puternică din punct de vedere economic și cea mai populată țară din inima Europei, misiunea noastră este să permitem, să încurajăm și să avansăm o Europă suverană”, a adăugat el.

Coaliția semaforizată intenționează, de asemenea, să consolideze Parlamentul European, oferindu-i dreptul de a iniția acte legislative, un privilegiu rezervat în prezent Comisiei Europene.

Udo Bullmann, care a condus negocierile coaliției pe tema afacerilor europene pentru SPD, a subliniat că propunerea reprezintă un “semnal” puternic privind modul în care cele trei partide doresc să dezvolte în continuare Uniunea.

Sunt necesare noi etape de integrare, deoarece “timpul o cere” și “oamenii o așteaptă”, a declarat Bullmann.

În timp ce este încă un drum lung și anevoios pentru a convinge toate statele membre să se alăture pentru a lansa un proces constitutiv pentru Europa, coaliția dorește, de asemenea, să exploateze potențialul procedurilor existente.

Până în prezent, Consiliul – care este format din miniștrii statelor membre ale UE – a decis adesea pe bază de consens, chiar dacă tratatele ar permite votul cu majoritate calificată.

În domeniile în care acest lucru este deja posibil, “dorim să folosim majoritatea calificată în Consiliu”, a declarat Bullmann.

Reacții “la timp” la încălcările statului de drept

Un alt subiect fierbinte în acordul coaliției germane este îndepărtarea de abordarea mai conciliantă a cancelarului în exercițiu Angela Merkel față de încălcarea statului de drept în Ungaria și Polonia.

Viitoarea coaliție dorește să solicite Comisiei Europene să utilizeze instrumentele existente privind statul de drept mai prompt și mai riguros.

Nicola Beer, care a co-negociat secțiunea europeană a acordului de coaliție pentru FDP, a subliniat că “toți cei care au aderat la club au subscris să adere la regulile clubului, iar acest lucru include cu siguranță independența sistemului judiciar”, a spus ea.

Acest lucru se va aplica și în cazul fondului de redresare în caz de pandemie, unde coaliția semaforizată dorește să condiționeze plățile de respectarea statului de drept.

În cazul în care “greșelile din domeniul statului de drept” nu sunt suficient de bine rezolvate, atunci Polonia nu ar trebui să primească niciun ban din fondul de redresare, a spus Beer.

Cu toate acestea, Beer a subliniat, de asemenea, că viitorul guvern german va adopta o abordare dublă față de Polonia, care va aborda mai riguros problemele legate de statul de drept, intensificând în același timp relațiile în alte domenii, cum ar fi migrația.

“Și am speranța că această combinație va duce la rezultate mai bune decât abordarea de laissez-faire din ultimii ani”, a conchis ea.